Castanyada o Hallowen?

Rogeli Pedró i Fontanet - Antropòleg i escriptor

Els Celtes ja celebraven el Samain, un ritual consistent a venerar els difunts en un període obscur de l’any en què els morts podien contactar amb els vius. Més endavant l’Església catòlica va cristianitzar la festivitat i va instituir l’1 de novembre per retre homenatge als difunts.

Els àpats d’aquests dies van acompanyats de les castanyes i els panellets, unes menges tardorenques que havien estat els aliments d’origen funerari que acompanyaven els morts cap a l’altra vida. A Sant Cugat la tradició està molt arrelada. La presència de les castanyeres als llocs cèntrics i els panellets als aparadors de les pastisseries ens recorden la part més lúdica de la tradició.

Aquests darrers anys, la celebració del Halloween és present arreu. Ambdues tenen un origen molt semblant tot i que una i altra han evolucionat de manera ben diferent a casa nostra. Mentre Tots Sants s’ha consolidat com a una celebració lúdica i religiosa, el Halloween se’ns ha presentat com a una tradició allunyada del veritable sentit que sortosament encara conserva el món anglosaxó.

Mercedes Muñoz - Bar La Bohèmia

En aquestes dates, a La Bohèmia, celebrem la Castanyada com tothom, amb panellets, castanyes, moniatos, moscatell i ratafia, encara que com que és un bar musical, ens permetem també les disfresses i la decoració típica del Halloween anglosaxó.

Això ens dóna l’excusa perfecta per reunir-nos una estona abans i organitzar la decoració, maquillar-nos, disfressar-nos i començar amb els riures i la festa. És alguna cosa que ja s’ha establert com a normal, entre grups d’amics, famílies i fins i tot centres de treball. És una celebració que ha passat de ser estrictament religiosa i de recolliment, a ser una expressió més d’alegria i diversió.

Al cap i a la fi, aquesta festa té arrels cèltiques i com a bons ¨pagans¨, ens encanten les disfresses i les llegendes terrorífiques que van lligades a aquesta. De manera que, un any més, ballarem disfressats al voltant dels arbres cantant el que sapiguem per espantar els esperits dels morts.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem