L'ús del català

'Es nota prou quan el català és posat amb calçador, com un enuig que cal suportar, o quan és fruit d'una convicció empresarial'

Ara fa uns dies, a la Casa de Cultura de Sant Cugat, organitzat per la secció local d'Òmnium Cultural amb la col·laboració del TOT, es va celebrar un acte sobre l'ús de la llengua catalana.

Més info: L'ús del català en les jornades d'Òmnium: "Tenim dret a ser atesos en la nostra llengua"

En l'acte, moderat per Jaume Angerri, president local d'Òmnium, hi van participar Ramon Grau, president de Totmedia i de l'AMIC, i Joan Font, director general del grup Bon Preu i Esclat. Cal dir que en matèria de premsa local i comarcal, és a dir, la premsa de proximitat, s'ha fet un salt formidable i la immensa majoria és en català. Però no passa el mateix en altres àmbits, on el català és residual o inexistent: drogueries, perfumeries, farmàcies, electrodomèstics...

Va ser, per tant, un gran encert que Òmnium convidés Joan Font, ja que la tasca de la seva empresa en defensa i normalització de la llengua és gegantina, impagable i digna d'admiració. I no pas perquè faci alguna cosa diferent del que fan els empresaris francesos a França, els danesos a Dinamarca o els alemanys a Alemanya, que és vendre els seus productes etiquetats en la llengua pròpia del país i tenir com a requisit ineludible empleats que atenguin en català, també és lloable perquè crea un factor de competitivitat que empeny altres empreses a imitar Bon Preu i Esclat, ni que sigui tímidament, per por de quedar en evidència.

Tanmateix, es nota prou quan el català és posat amb calçador, com un enuig que cal suportar, o quan és fruit d'una convicció empresarial. És la diferència que hi ha entre fer una cosa a contracor i fer-la per convicció. Un poble que no s'estima la seva llengua és un poble que no s'estima a si mateix, és un poble en procés de convertir-se en un altre poble.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem