CiU acaba amb les 5 milles femenines de Valldoreix!

Hem passat d'una cursa reivindicativa a una cursa buida, de trencar els rols de gènere a reproduir-los, de l'orgull a la vergonya

L'any 2003, l'EMD de Valldoreix, va organitzar per primera vegada les 5 milles femenines de Valldoreix associades al 8 de març, el dia de la dona treballadora. En el seu moment va ser una iniciativa pionera reconeguda pel moviment feminista per ser la primera cursa exclusivament femenina. Tanmateix, des de l'entrada al govern de Convergència i Unió, les 5 milles femenines han anat perdent el caràcter reivindicatiu que les identificava edició a edició.

De fet, no només han aigualit el caràcter reivindicatiu original de les 5 milles femenines, sinó que ara representen tot el contrari. Lluny d'empoderar les dones, trencar els rols desiguals de gènere, reivindicar la lluita feminista... durant les darreres edicions, la cursa comptava amb paradetes de maquillatge, curses infantils gratuïtes que fomenten el canguratge (aquestes curses infantils no hi són a la resta de curses) i un presentador a qui se li ha escoltat més d'un comentari sexista. Només els queda per posar com a premi una batedora.

Amb això ja seria suficient per plegar i engegar-ho a rodar. Però, des d'ERC vam presentar una moció constructiva al darrer Ple de l'EMD, per recuperar el caràcter reivindicatiu de les 5 milles femenines. I aquí ve el pitjor. Convergència i Unió, no només va votar-hi en contra sinó que van anunciar que, fruit del descens de participació, a partir d'ara les 5 milles femenines passarien a ser mixtes.

Les 5 milles femenines de Valldoreix passaran a ser les 5 milles de Valldoreix. La desvirtualització absoluta!

Potser el descens de la participació respon precisament a què les 5 milles femenines ja no tenen cap singularitat, han perdut la raó de ser. Però això no ho han pensat. Tampoc han pensat que vivim en una societat on la bretxa salarial entre homes i dones als Països Catalans és encara del 23,1%, que les dones dediquen una hora i 37 minuts al dia més que els homes a les tasques domèstiques, que el 95% de les excedències per la cura dels fills/es les agafen les dones, que el 85% de les excedències per la cura de la resta de familiars també les agafen les dones, etcètera. No ens podem permetre perdre l'únic espai de reivindicació feminista de Valldoreix.

Estem molt lluny d'aquell 2003. A força de menysprear, ridiculitzar i banalitzar el moviment feminista, el govern de l'EMD ha capgirat tot allò que representava les 5 milles femenines de Valldoreix. Hem passat d'una cursa reivindicativa a una cursa buida, de trencar els rols de gènere a reproduir-los, de l'orgull a la vergonya.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem