Complexa i/o complicat

'El cicle de l'aigua és complex i, per tant, difícil d'entendre i modificar en la direcció que es voldria, mentre que regular l'abastiment d'aigua és tan sols complicat'

La vida i el món són complexes, i també complicats, ambdós mots sembla que expliquen el mateix, però no és així. El primer mot indica incertesa, impredictibilitat, relacions entre causes i efectes complementàries, antagòniques, sinèrgiques, ponderades asimètricament, amb grans variacions en espai i temps. El segon mostra quelcom que amb paciència, estudi, mitjans, temps i personal pot resoldre's.

Per què dic això? Doncs perquè el cicle de l'aigua és complex i, per tant, difícil d'entendre i modificar en la direcció que es voldria, mentre que regular l'abastiment d'aigua és tan sols complicat, que és molt, però menys. Per què no tenim aigua? Doncs perquè la realitat climàtica fa que el nostre clima mediterrani es radicalitzi, asimètricament sempre i arreu, el qual junt amb l'increment de població i les seves activitats, promouen importants dèficits d'aigua, i per tant sequeres.

Així veient i estudiant les projeccions de clima o d'activitat econòmica (metabolisme social) s'entén que no es coneix detall i precisió on i quan plourà, quants turistes ens visitaran, quines necessitats de gra requerirem per la ramaderia..., valorant-se aleshores la complexitat del cicle de l'aigua. Però, és tan difícil regular l'abastiment d'aigua? Sí, però no.

Si, perquè cal complir amb molts compromisos previs com la rendibilitat de tots els sectors econòmics, entre els quals es troba el de l'aigua; el de mantenir la imatge d'un país del primer món, que sense aigua és molt complicat que la tingui (possiblement això explica que cada dia durant més de 2 anys, emissores de ràdio han dit a primera hora del matí que plouria, el qual era veritat, però no on ni la quantitat, havent-se arribat tot i aquestes pluges diàries, al 17% de la capacitat dels embassaments, és a dir, no tan sols no han informat correctament, sinó que han maleducat a la població en un tema tan sensible com l'aigua); el de no dir no a res...

No, perquè es tenia prou informació, generada en organismes de la pròpia GENCAT (1,2,3,4, 5) que oferia una imatge molt clara de les tendències en la pluja i l'evaporació, les potencials demandes del sector agroalimentari que és el màxim usuari, i per tant de la disponibilitat d'aigua.

Ha mancat decisió política, per pensar en el paisatge d'aquest país, que es va començar a dibuixar fa més de quaranta anys i ara es mostra amb tota la crua realitat. També, actuar d'acord amb el compromís, l'amplitud de mires, la valentia i l'empatia, per prendre decisions gens fàcils, que afectaran persones, però absolutament necessàries per ser resilients, com a país, com a municipi, és a dir afectant positivament el major nombre de persones.

És certament complicat, però no ens enganyem, això és fer política, és ser polític en un món complex.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem