El coronavirus i la informació

Article d'opinió parlant de la comunicació durant el coronavirus

Ara rebo un vídeo, ara un àudio, ara un text, ara una captura de pantalla de qualsevol notícia... tot reenviat per Whatsapp. N'heu rebut aquests dies d'aquest tipus d'informacions? Informacions que qui les reenvia ho fa amb tota la bona intenció del món (ve el que el crea inicialment, no), pensant que està contribuint a informar a la població, però resulta que no, que és tot el contrari. 

Als periodistes ens arriben una quantitat d'informacions al dia que us en faríeu creus, entre elles aquestes per Whatsapp. I el que fem, a banda de dir a l'emissor que ho posi en quarantena (quina paraula més adequada), a vegades sense èxit, és intentar contrastar. Si arribem a la conclusió que és una mentida, una notícia falsa, es queda al calaix, o més ben dit a la memòria del mòbil. 

Això, us semblarà mentida, estimats lectors, però és feina, i la fem els professionals de la informació, i sí, a vegades amb més o menys encert, segurament, com en totes les professions. Però sabem com ho hem de fer per contrastar una informació, a quina porta trucar o quin telèfon marcar per saber si aquella informació és certa, o no. 

Això, no ho pot fer qualsevol que tingui un compte de Twitter. Des d'aquí vull reivindicar el paper dels mitjans d'informació, i dels periodistes, que ens hi estem deixant la pell, en aquests moments tan durs que estem vivint tots, com a societat. La informació és essencial, així també ho decreta l'estat d'alarma. 

Quan tot això s'acabi, recordeu-vos de nosaltres, fugiu de les notícies enganyoses, penseu si aquell àudio que envieu pot contribuir a generar un estat innecessari a la societat si no sabeu si és cert o no. Recordeu-vos, després, de qui us ha informat bé aquests dies, perquè la crisi derivada del coronavirus ens deixarà molt tocats al nostre sector, també.

 
Comentaris

Destaquem