Costa massa mantenir la ciutat?

Cara a cara sobre si Sant Cugat és una ciutat cara o no de mantenir

Ignasi Bea, Regidor de la CUP de l’Ajuntament de Sant Cugat
“No podríem municipalitzar serveis en comptes de tenir-los externalitzats i així estalviar?”
Ho vam dir durant l’aprovació del pressupost de 2015, i mantenim el repte: trobeu alguna ciutat que gasti més percentatge del seu pressupost en neteja viària i recollida d’escombraries que Sant Cugat. No la trobareu, ja us ho avancem. I si a aquesta despesa (quasi 8 milions d’euros) li afegim el manteniment de la via pública, de l’arbrat viari, el reg de la via pública, etc., ens trobem que mantenir la ciutat costi 22 milions d’euros. No és casual, respon a un determinat model de ciutat car (de creixement horitzontal, plena de zones verdes i rotondes amb gespa immaculada).

3 consideracions: no podríem municipalitzar aquests serveis en comptes de tenir-los externalitzats, estalviant i millorant les condicions laborals? Cal tenir rotondes que semblen camps de futbol amb el reg que això implica? Per acabar: a tots ens agrada tenir una ciutat neta, però els llocs on viu gent s’embruten, i potser cal que la gent sigui conscient d’allò que embruta (i fer-ho menys) i no amagar-ho a cop de talonari.

Cristina Paraira, Tinenta d’alcalde de Serveis Urbans (CiU)
“Sant Cugat destina uns recursos en manteniment similars a altres ciutats de l’entorn”
El cost dels serveis de manteniment està ajustat a les necessitats del municipi. És cert que la nostra extensió territorial i la nostra tipologia urbana encareixen en part la factura, però això no significa que els costos estiguin disparats. Al contrari: gràcies a una gestió eficient hem pogut fer front a aquestes peculiaritats del municipi sense un sobrecost excessiu.

Com? Doncs optimitzant recursos gràcies a les noves tecnologies (projecte smart city) i al sistema de millora contínua i, a més, reduint despeses amb els nous contractes de serveis. De fet, tot i les seva idiosincràsia urbana, Sant Cugat destina uns recursos en manteniment similars a altres ciutats de l’entorn.

Per exemple: dediquem 45,4 € per habitant/any en neteja viària, una xifra similar a Sabadell (46 €), Cerdanyola (45,3 €) o Sant Quirze (46,7 €). I 46,7 € en recollida de residus, també similar a Cerdanyola (52,4 €) o Rubí (39,4 €) [font: Cercle de Comparació Intermunicipal DIBA. 2013]. Tenim, doncs, uns serveis de manteniment eficients i ajustats a les necessitats de Sant Cugat.

 
Comentaris

Destaquem