De Sant Cugat al món

Sant Cugat, una de les quinze ciutats catalanes que integra el programa Ciutats Defensores

Us presento quatre persones que viuen o han viscut fins fa poc a la nostra ciutat. La Silvia Irene i l'Edilberto, colombians, són a Sant Cugat gràcies a un programa de la Generalitat i Oxfam Intermón amb participació de l'Ajuntament. En Martín, periodista mexicà, tornava fa ben poc al seu país després d'haver estat acollit per la Taula per Mèxic. Fa un parell d'anys la Ivannia, jove advocada d'Hondures, també va viure aquí de la mà d'Amnistia Internacional.

Què tenen en comú aquestes quatre persones, d'orígens i països tan diferents? Són defensores de drets humans. Es van jugar el coll, literalment, per defensar drets. I, amenaçades, van haver de deixar el seu país perquè la seva vida corria perill.

Situar-se en primera línia de la defensa dels drets humans comporta riscos a molts països del món. Dades: només l'any passat més de 300 activistes van ser assassinats arreu per informar, per defensar la terra o recursos naturals. Per això és important que a Sant Cugat, una de les quinze ciutats catalanes que integra el programa Ciutats Defensores, acollim aquestes persones i coneguem altres realitats molt més dures i complexes que la nostra.

Que integrem la defensa dels drets humans en el nostre dia a dia. Que entenguem arrels i conseqüències dels conflictes. Que ens indignem quan, per exemple, en Martín explica que no pot tornar a la seva ciutat, Culiacán, ni fer periodisme des de la publicació que va fundar, La pared, on investigava sobre el narcotràfic. En Martín mirarà de refer la vida a un miler de quilòmetres. A mil quilòmetres de tot. Nosaltres, molt més lluny, des de Sant Cugat, el que podem fer és no girar l'esquena al món.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem