El ‘nostre’ pulmó

És necessari clarificar quin model de parc volem

El parc natural de Collserola té 8.295 hectàrees, de les quals un 25% pertanyen a Sant Cugat. Gràcies a aquesta superfície i a altres polítiques mediambientals que s’apliquen al nostre municipi, tenim un pulmó que ens dóna una qualitat d’aire molt superior a la d’altres ciutats.

Una bona notícia és la recent supressió de la reserva de sòl per construir la Via Cornisa, els terrenys de la qual passaran a formar part dels espais lliures del parc. Un parc que ronda els 3,5 milions de visites l’any!

Fa uns dies, un diari dedicava un monogràfic al parc amb el títol Collserola, desbordada davant la massificació de visitants, en què s’alertava de la impotència per frenar la gran afluència de persones. Passejadors, ciclistes, corredors, famílies, genets, caçadors... En resum, massificació i conflictes entre les desenes de milers de persones que es troben els caps de setmana.

Aquesta situació fa necessari clarificar quin model de parc volem, si s’han d’acotar zones per preservar-les,  i fins i tot si s’han de sancionar conductes incíviques. Posar en marxa un pla que ha de tenir en compte la protecció del medi natural, però també l’ús social. Difícil concreció. Difícil també és com fer front al problema dels senglars.

Les batudes i caces, que l’any passat es van cobrar la vida de 652 animals, dubto que siguin la solució i tampoc no ens dignifica com a humans. De fet, el programa de seguiment de poblacions de senglars dels últims dos anys de la Generalitat conclou que la caça no està aconseguint reduir significativament la població (hi ha estudis que demostren que una alta pressió de caça pot provocar més femelles primerenques i fer avançar els estats de gestació).

La bona nova és que Generalitat, Diputació i Facultat de Veterinària de la UAB estan acabant una prova pilot per estudiar l’esterilització a través de vacunes.  Aquesta sí que seria una solució!

En una ocasió Woody Allen va dir: “M’interessa el futur perquè és on passaré la resta de la meva vida”. I tant! I, per sobre de molts altres futurs, el futur del medi ambient i del nostre pulmó, Collserola.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem