El planeta malalt

La raó que aquests nens i nenes estiguin lluitant és molt rellevant. L'emergència climàtica és, potser, el problema de drets humans més urgent per als joves

A finals d'aquest mes de setembre tindrà lloc a tot el planeta una onada de vagues pel clima, en la majoria impulsades per joves en edat escolar, de secundària, d'instituts. El que a alguns, que neguen la gravetat de l'emergència climàtica, els sembla anecdòtic i motiu de burla (només cal veure els atacs contra l'activista Greta Thurnberg per haver posat el dit a la nafra), a altres ens sembla extraordinari.

 

La raó que aquests nens i nenes estiguin lluitant és molt rellevant. L'emergència climàtica és, potser, el problema de drets humans més urgent per als joves d'aquesta generació. És un fet, en tenim evidència cada dia que passa, que les seves conseqüències determinaran el seu futur. I la passivitat, quan no directament hostilitat, de la majoria de governs davant les cada cop més evidents proves científiques d'un planeta malalt probablement és la principal violació intergeneracional de drets humans de la història.

 

Seran activistes juvenils de 115 països en més de 2.400 actes a un miler de ciutats d'arreu del món. També a Sant Cugat, on una modesta però activa branca del Fridays for Future fa mesos que també ens interpel·la cada divendres des de la plaça de l'estació dels FGC. Donem-los suport. Respectem els seus drets a la llibertat d'expressió i també el dret a tenir veu en les decisions i els afers que afecten les seves vides. I reflexionem què estem fent malament: quan la gent jove es veu obligada a assumir un lideratge que no han exercit moltes persones adultes i suposadament responsables que ocupen altes esferes de poder, no és la seva conducta la que hauríem de qüestionar, sinó la nostra. I fer-ho cada dia.

 
 
Comentaris

Destaquem