Els descontenidors

Suposo que estarem tots d’acord, o quasi, que la consciencia envers el medi ambient a crescut considerablement durant els darrers anys.

Em refereixo, òbviament, al fet que la gent cada cop és més conscient que només tenim un planeta, que aquest no aguanta tot el que li fem i que, si no anem amb compte, les futures generacions es poden trobar amb un planeta de merda, i mai millor dit.


En el marc d’aquesta reflexió, també podem estar d’acord que un dels aspectes que més ha avançat, i probablement en el que l’Administració ha posat més cura, és la recollida i el reciclatge de les sobres de tot tipus. Tota una altra qüestió, a la que aquí no hi entraré, és que no hi ha millor reciclatge que aquell que no es produeix, és a dir, que el millor és no generar deixalles o sobres. Però això ens situa en la reflexió d’un necessari nou model de producció i de consum.


Diuen les enquestes, i no tinc motius per no prendre-me-les seriosament, que Sant Cugat va pel bon camí pel que fa al compliment de bona part dels paràmetres que ens anem marcant col·lectivament pel que fa a reciclatge. Sembla que tenim una producció de residus per sota de la mitjana catalana i que ja hem assolit els objectius fixats per al 2020 en matèria de residus orgànics i vidre, però que anem una mica coixos pel que fa a plàstic, brics, llaunes i paper i cartó. I aquest últim residu em serveix per anar entrant en matèria. Certament, les xifres de recollida de paper i cartó són fluixes, però això no és un fet exclusivament santcugatenc. Hom sap que el reciclatge d’aquest component segueix vies informals, és a dir, no institucionals. Hi ha gent que es dedica a buidar contenidors de cartó i paper per treure’s uns euros i anar tirant. No tinc res especial a dir-hi.


Sí que hi ha un tema sobre el qual tinc quelcom a dir-hi: l’incivisme abocador. Hom pot entendre que alguna vegada quedi una bossa fora del contenidor o uns cartons, per allò que la persona en qüestió té dificultats per abocar-la o perquè el contenidor és ple. Però, tot una altra cosa és deixar les restes descaradament fora dels contenidors. I per la senzilla raó que no hi caben, perquè el contenidor no està pensat per a elles. Si hom es passeja per Sant Cugat, l’abast de la tragèdia no té fronteres clares, pot adonar-se’n de la manca de respecte cívic que tenen algunes persones.

Al costat dels contenidors, i no tant al costat, podem trobar mobles de tot tipus, matalassos, somiers i altres artefactes, inclosos electrodomèstics. A aquestes altures és bastant improbable que hom no hagi sentit parlar de les deixalleries o de la recollida d’objectes casa per casa. Estem davant d’una qüestió de pura mandra i de manca de civisme. És cert, que a la curta o a la llarga, molts d’aquests objectes són reciclats per vies no previstes, però mentre resten a la vorera, a la plaça o al carrer, fan nosa i fàstic.


Sé que no és fàcil, però caldria fer una tasca precisa i conscienciosa de persecució d’aquest incivisme. El bon ús dels contenidors, i la bona nota que ens pugui donar això com a ciutat, no pot anar acompanyat de l’ús incívic dels descontenidors, és a dir, dels espais que els envolten; espais, no ho oblidem, públics i de tota la ciutadania.    
 

 
Comentaris

Destaquem