En defensa de la plaça de Barcelona ... amb el permís de la Sra. Palacios

És una ciutat amable per passejar, especialment aquells que som pares, per anar a comprar i per gaudir en algun restaurant

Llegeixo des de fa anys les contínues i repetides queixes de la Sra. Palacios sobre la restauració i el comerç de Sant Cugat, i especialment en contra de la Plaça Barcelona, ​​en diferents cartes publicades en aquest diari, així com en les seves recurrents intervencions en el ple municipal (al que acudeix cada mes, i que proposo li reservin ja una cadira amb caràcter vitalici).

Des del màxim respecte Sra. Palacios, permeti’m que li digui que vostè no em representa, encara que generalment parla com si fos la portaveu dels residents de Sant Cugat.

A més, crec honestament que s'equivoca en els seus pronunciaments. Aquests són els meus arguments:

En primer lloc, Sant Cugat és una ciutat respectuosa amb els residents, on s’ha aconseguit un magnífic equilibri en l'ús de l'espai públic per fer compatibles els interessos dels residents, els comerços, els restaurants, etc. És una ciutat amable per passejar, especialment aquells que som pares, per anar a comprar i per gaudir en algun restaurant. Segons l'últim informe de l’Observatori sociològic de Sant Cugat (juliol 2016), el soroll apareix com el dinovè problema de la ciutat. El dinovè! No el primer, ni el segon, ni el tercer ...

La plaça Barcelona en particular, que vostè Sra. Palacios demonitza permanentment com si fos un espai sorollós i incívic, probablement sigui la millor plaça del poble per a gaudir amb la família, els amics o només amb un bon llibre. Una plaça tranquil·la, familiar, oberta, ideal per a prendre alguna cosa o un sopar en algun dels establiments que hi ha -per cert, molt interessants tots ells-. És una plaça que els residents gaudim i fem servir de dia, i en la qual a la nit no hi ha sorolls, ni locals d'oci nocturn, ni res que pugui molestar.

En segon lloc, és important tenir present que el comerç i la restauració constitueixen un sector que crea ocupació i riquesa al poble. Segons l'Anuari de La Caixa hi ha al voltant de 1.300 establiments, entre comerços, bars i restaurants, amb un VAB (Valor Afegit Brut) agregat de 815 milions d’euros, segons l'última dada disponible a Idescat, el que representa un 24% del total de Sant Cugat.

Generen un impacte econòmic total (directe, indirecte i induït) de més de 1.300 milions d’euros, i creen aproximadament 18.000 llocs de treball directes, indirectes i induïts (estimació realitzada sobre la base de la metodologia input-output).

En tercer lloc, és un sector que ajuda a vertebrar l'espai urbà. El comerç i la restauració no només constitueixen una activitat econòmica, sinó que la seva presència també millora la vitalitat de l'entorn urbà, augmenten la seguretat als carrers, contribueixen a millorar la il·luminació, etc. Allà on hi ha comerç i restauració hi ha menys incivisme i millor qualitat de l'espai públic.

A més, el comerç i la restauració tenen un paper important en matèria social. En aquest sentit, ja a Barcelona s'estan desenvolupant amb gran èxit interessants projectes per ajudar des del sector comercial a millorar la qualitat de vida dels residents. Per exemple, el projecte ‘Radars’, dirigit a donar suport des del comerç a la gent gran, o el projecte ‘Camins Escolars’ per ajudar els nens si tenen qualsevol problema en el seu itinerari cap a / des de l'escola a casa. Projectes, tots ells, que sense comerços, bars i restaurants no es poden dur a terme.

Sra. Palacios, m'encantaria un dia poder explicar-li en persona que s'equivoca, fer una passejada amb vostè pel poble, prendre alguna cosa a la plaça de Barcelona, ​​i fer-li veure que les seves queixes són exagerades, injustes i desproporcionades. En definitiva, que no responen a la realitat.

No obstant això, si vostè vol viure en una zona tranquil·la i solitària, sense cap soroll (ja sigui un nen jugant, un piano que sona o la terrassa d'un bar al migdia), per sort a Catalunya hi ha més de 130 municipis abandonats en els que no hi viu ningú, que de ben segur seran del seu grat.

Finalment, m'agradaria demanar-li que deixi d'utilitzar a la Policia Local com la seva pròpia guàrdia pretoriana per satisfer les seves fílies i fòbies. La nostra policia té millors coses a fer que atendre les seves tres, quatre o cinc trucades setmanals.

Sra. Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, vull dir-li que m'agrada Sant Cugat, que m'agrada la plaça Barcelona tal i com està, i que la Sra. Palacios no em representa. Desafortunadament jo no puc venir al ple municipal cada dilluns...

Més informació
 
Comentaris

Destaquem