Enverinament d’animals: tolerància zero

La Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat ha impulsat l’elaboració i aprovació mitjançant resolució del director general del Pla d’Acció contra l’ús il·legal del verí a Catalunya

L’objectiu prioritari del Pla és garantir l’alta biodiversitat de Catalunya a conservar, amb espècies tan sensibles a la presència de verí com el trencalòs, el voltor negre, l’ós o el llop, i que estan protegides per normativa (comunitària, estatal i catalana). Aquest Pla d’Acció s’inscriu dins les recomanacions de la “Estrategia Nacional contra el uso ilegal de cebos envenenados en el medio natural” i de la col·laboració entre el Departament d’Agricultura i Seo Birdlife.

Recentment el cos de Mossos d’Esquadra feia pública la detenció de dos individus per l'ús de coloms vius com a esquer per matar rapinyaires. Els detinguts, 44 i 61 anys, col·locaven càpsules amb verí a les potes dels coloms i els lligaven per evitar la fugida. La investigació es va iniciar gràcies a la Policia Local de Lliçà d’Amunt, qui va notificar-ho a la URMA (Unitat Regional de Medi Ambient dels Mossos).

Tal com s’indica en el Pla d’Acció, qualsevol ciutadà que trobi exemplars de fauna silvestre o domèstica, tant en el medi natural com en zones urbanes, té el dret i el deure de denunciar els fets a les autoritats ambientals perquè s'investigui el cas i es persegueixi els infractors.

En cas de trobar un animal o esquer enverinat al camp: és important que no toquis ni moguis res. Cal trucar immediatament al telèfon gratuït SOS VERÍ: 900 713 182, des del qual t'assessoraran de com actuar i avisaran a les autoritats corresponents. També es pot avisar als Agents Rurals (93 561 70 00) o a la URMA de Mossos (112). Revisa la zona per esbrinar si hi ha més cadàvers o esquers amb verí. Si és possible, realitza fotografies de la zona i del cadàver i/o possibles esquers, per evitar intoxicacions d'altres animals.

Hi ha un nombre no menyespreable d’animals de companyia o abandonats que també són víctimes d’aquesta cruel pràctica. Cal ser especialmente curosos en parcs i certes zones forestals on s’han detectat esquers (com boles de carn) amb verí o bé boles de carn amb claus o vidres. En aquest cas cal portar l’animal immediatament al veterinari i interposar una denúncia davant les autoritats competents. Si l’animal mor, cal trucar al Cos d’Agents Rurals per a què es dugui a terme una necròpsia, mai s’ha d’incinerar l’animal ja que constitueix la prova d’un delicte. Recordem que segons l’Article 5. B) de la Llei de Protecció dels Animals, està prohibit subministrar-los substàncies que puguin causar-los alteracions de la salut o del comportament, excepte en els casos emparats per la normativa vigent o per prescripció veterinària. A més, depenent de l’afectació del verí en la salut de l’animal, es pot tractar d’un delicte que inclou penes privatives de llibertat. Si en resulta intoxicat o mort un menor, es podria imputar un delicte de lesions o d’homicidi per imprudència.

L'ús de verí suposa un greu risc per a la salut pública, per al medi ambient i també per als animals domèstics. Per aquest motiu, és fonamental una major educació per a la ciutadania i la col·laboració integral entre veterinaris i agents de l’autoritat perquè cap enverinament quedi sense tractar o investigar.

Legislació i recursos:

Pla d’Acció contra l’ús il·legal del verí a Catalunya

Llei de Protecció dels Animals

Cos d’Agents Rurals

VeneNO

Cos de Mossos d’Esquadra

Més informació
 
Comentaris

Destaquem