Explotació animal?

"No em va donar la sensació que els cavalls no estiguessin fent alguna cosa que no hagin fet durant tota la vida", diu Casas

Com hom sap, el proppassat diumenge es va efectuar la Rua dels Tres Tombs per celebrar sant Antoni. Segons llegeixo, una de les festes més antigues de la ciutat. Un servidor, poc devot de les festes tradicionals, no ho va tenir gens present aquell dia quan enfilà Rius i Taulet en direcció a la plaça d'Octavià. Per la qual cosa, topà de morros i sense esperar-ho amb l'esmentada rua.

No cal dir que no fou una sorpresa especial, el cervell processà ràpidament l'esdeveniment. No hi havia res d'especial com per no saber de què anava la cosa. Carros, cavalls, gent dalt dels carros i davant i darrere d'aquests i gent pel carrer mirant i recollint els caramels que es repartien. Allò que em va encuriosir, i és una manera de dir-ho, és que darrere el darrer carro hi anaven tres o quatre persones amb uns cartells que deien «Prou explotació animal» o «No a l'explotació animal». Francament, em va semblar una mica exagerat.

 

No em va donar la sensació que els cavalls no estiguessin fent alguna cosa que no hagin fet durant tota la vida, potser no ells però sí els seus antecessors. Arrossegar un carro és quelcom molt habitual en un cavall. I coses més pesades. Recordem que la força animal ha estat bàsica per a la humanitat. Per a l'agricultura i altres activitats. Seria incomprensible el transport humà al llarg de la història sense els cavalls.

Vaig pensar que, potser, la condemna era pel fet que se'ls hagi convertit en un espectacle, en una distracció humana. Però tampoc no ho acabo de comprendre. Algú diria que un gat, un canari o un gos, està explotat perquè l'han capat, el tenen en una gàbia o només el treuen un cop al dia a pixar? Ja sé que en aquest cas no es tracta d'animals, ja que han estat reconvertits en mascotes, però l'exemple em sembla que serveix.

 

Tot ensumant els efluvis propis d'aquestes demostracions, vaig pensar que potser els cartells haurien d'haver dit: «Prou pudor animal». Si més no, hauria estat més realista.

 
Comentaris

Destaquem