Gabriel Ferrater i Sant Cugat

'No estic segur que Ferrater deixés una petja santcugatenca tan forta com la que se'ns ha recordat amb motiu de l'Any Ferrater'

Només el vaig veure una vegada, a l'estació. Devia ser el 1970 o 1971, em va semblar més vell del que era. Potser... l'alcohol. Alguns anys més tard en Josep, company de feina, més gran que jo i veí del poeta, m'explicava que quan li proposava d'invitar-lo a beure, li deia que li sortiria car, ja que era bevedor de ginebra (Giró, sembla). També m'explicà que, quan es trobava amb la seva mare, aquesta li expressava la seva preocupació pel fill.

A principis dels anys vuitanta algú es va queixar al Ple municipal que el sindicat CCOO havia empastifat d'adhesius el petit monòlit erigit en record de Ferrater al costat del claustre del monestir, vaig haver d'explicar que no havia estat el sindicat, sinó alguna persona que havia aconseguit els adhesius, quelcom gens difícil, i havia perpetrat la bretolada.

Aquest, i alguna lectura dispersa de la seva poesia, ha estat l'únic contacte amb Ferrater. Hi ha persones a Sant Cugat que poden presentar un currículum més extens al respecte. Van formar part d'algun dels seus cercles de devots seguidors. No debades, van proposar la creació del premi de poesia Gabriel Ferrater. I, amb el temps, la biblioteca del Mil·lenari va reconvertir-se en Biblioteca Gabriel Ferrater. Tot correcte, el Mil·lenari no es va queixar. Ara bé, i ho dic amb tota la simpatia i respecte del món, no estic segur que Ferrater deixés una petja santcugatenca tan forta com la que se'ns ha recordat amb motiu de l'Any Ferrater, començant per les autoritats locals. Al cap i la fi només hi va viure poc més de sis anys. I de manera intensa els darrers dedicats a l'ensenyament a la facultat de Filosofia i lletres de la UAB.

He llegit amb fruïció i d'una tirada el llibre que li ha dedicat Jordi Amat. M'ha quedat clar que Ferrater tenia una intel·ligència prodigiosa, però també que no tenia el cap gaire endreçat, si per això entenem la capacitat per organitzar-se l'existència. També he entès perquè s'ha convertit en un mite. Fins i tot a Sant Cugat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem