GORA ANTZERKIA!

Com a estudiant des de fa molts anys de l'euskara, les frases que llegia eren del Groucho, però en basc

Aquest matí al tren, anant cap a la feina, he repassat un full amb les meves frases preferides de Groucho Marx i hi he notat també la mirada persistent de la noia que tenia al costat. Cap problema! Jo també, de vegades, espio les lectures dels meus veïns o veïnes de viatge, d'aquelles persones desconegudes que tens tan a prop i, depenent de l'hora, a escassos mil·límetres de distància. Just abans de baixar a Sant Cugat, les nostres mirades s'han creuat i la noia m'ha somrigut, dient: "Agur! Ondo izan!".

Us podria plantejar la situació com a exercici de pensament lateral, però aniré al gra. Com a estudiant des de fa molts anys de l'euskara, les frases que llegia eren del Groucho, però en basc. Per exemple: "Hauek dira nire printzipioak. Ez bazaizkizu gustatzen, beste batzuk ditut." ("Aquests són els meus principis. I si no t'agraden, en tinc d'altres.").

La noia evidentment era euskalduna i li havia fet gràcia trobar-se amb un passatger llegint (i rient contingudament) en la seva llengua . Me n'he acomiadat amb un somriure i un ràpid "Agur! Ondo ibili!"... Camí del Teatre-Auditori, he seguit llegint: "Asko gozatu dut antzezlan honekin. Batez ere etenaldian." ("He gaudit molt amb aquesta obra de teatre. Sobretot durant l'entreacte.").


Del 22 al 24 d'aquest mes, amb motiu del Dia Mundial del Teatre, oferirem 3 obres de teatre molt diferents. "Apocalypse Uploaded" de LAminimAL (dirigit per Daniela De Vecchi), "Bodas de sangre" de Lorca (Oriol Broggi) i "La vida en un tren" de Víctor Alexandre (Teresa Canas), una gran producció "made in Sant Cugat" per commemorar el centenari de l'arribada del tren a la nostra ciutat. No hi haurà entreactes, però confio que gaudireu dels espectacles.

Gora antzerkia! Eta gora Groucho!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem