Inhabilitació i immunitat

Com bé va indicar el primer tinent d'alcalde, la Junta Electoral "es va passar de frenada", diu Tolrà

Dilluns el ple municipal es va posicionar contra la resolució de la Junta Electoral sobre la inhabilitació del President Torra i contra la decisió del Tribunal Suprem que negava la immunitat a Junqueras, amb els vots a favor dels grups independentistes i l'abstenció del PSC. Cs no hi va participar.

 

Com bé va indicar el primer tinent d'alcalde, la Junta Electoral "es va passar de frenada". Sobta que un òrgan administratiu pugui cessar un president, quan la seva eventual inhabilitació s'hauria de derivar d'una sentència judicial ferma del Tribunal Suprem, d'acord amb allò que disposa l'Estatut, la Llei de la Presidència i el Reglament del Parlament. Així doncs, quan arribi la sentència del Suprem que resolgui el recurs del President davant la seva inhabilitació dictada pel TSJC, s'haurà d'acatar la resolució judicial. Sigui quin en sigui el sentit.

Sobta també que s'hagi negat la immunitat a Junqueras. Ras i curt. El Suprem va interposar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Per tant, li pregunta un dubte. El Suprem resol el 14 d'octubre sense que aquest dubte fos aclarit. I, el 19 de desembre, el Tribunal europeu li diu que Junqueras gaudia d'immunitat des del 13 de juny. I vist l'error en la interpretació, el Suprem diu que en tot cas ja hi ha sentència condemnatòria ferma i que ho tindrà en compte per a pròximes ocasions. Immune, fins a l'aprovació del suplicatori al Parlament Europeu, si s'escaigués.

Cal recordar que el dret europeu és dins de l'ordenament jurídic espanyol, i, per tant, s'ha d'aplicar. En això també consisteix l'Estat de Dret i el principi de legalitat.

 
Comentaris

Destaquem