Joan Tortosa Saperas i el Club Muntanyenc

'Va ser el primer lloc [Club Muntanyenc] on en Joan va trobar aquell punt d'acollida en el que podia evadir-se de les hores i hores al camp'

Si abans de Nadal acomiadarem en Jordi Franquesa, només entrar al 2023 ho vàrem fer d'en Joan Tortosa, un altre personatge important de la història de Sant Cugat. De tot el que ja s'ha explicat d'ell, m'agradaria comentar un parell d'aspectes que planteja en el seu llibre D'allà fins aquí. Sant Cugat a peu de carrer editat pel Grup d'Estudis Locals el 2018 i que també en converses més d'un cop ho explicava obertament.

Més info: Mor Joan Tortosa, fill predilecte de Sant Cugat

El primer és que el van obligar a fer de pagès. Als 14 anys el treuen de l'escola, "el meu destí era el de fer de pagès... En el fons em repel·lia fer de pagès i encara més quan, com un somni, acaronava la idea d'estudiar, però no vaig ser capaç de rebel·lar-me." diu en el llibre.

El segon és que tampoc el varen deixar fer soci del Club Muntanyenc com tots els seus amics, tot i que un parell d'anys més tard, el 1946 "ja me n'havia fet soci d'amagat de casa tot i saber que no podria anar a la muntanya, però si assaborir el poc que facilitava marginalment el Club". Perquè en aquells moments realment no hi havia enlloc per anar fins que el 1944 va aparèixer el Club Muntanyenc, Delegació del Club Muntanyenc Barcelonés, i va ser el primer lloc on en Joan va trobar aquell punt d'acollida en el que podia evadir-se de les hores i hores al camp. En el Club podia jugar a tennis taula, fer tertúlies i gaudir d'una incipient activitat artística i s'hi va sentir molt bé durant aquella època.

Ell va seguir el seu camí, però el club va quedar en el seu record.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem