L’experiència de Volpelleres al llibre blanc de la Xarxa de Biblioteques Municipals

La Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la Diputació de Barcelona, hereva de les primeres biblioteques populars, concebudes a principis del segle XX per Eugeni d’Ors, commemora el seu centenari amb la redacció d’un llibre blanc, en el que es recollirà el diagnòstic del moment en què es troba la xarxa de biblioteques.

D’altra banda, aquest llibre blanc també haurà de proporcionar els elements necessaris per renovar, amb èxit, un model bibliotecari, que s’ha demostrat molt útil durant tots aquests anys, d'ençà de la mítica Escola de Bibliotecàries, creada l’any 1915 per la Mancomunitat de Catalunya.

Ja aleshores, les biblioteques eren enteses com a una eina imprescindible per a la divulgació de la cultura i per a la formació de la ciutadania, i no com un simple dipòsit de llibres. Aquest model ha pogut perdurar amb el pas dels anys, gràcies a la seva capacitat d’adaptació a les demandes socials i culturals de la ciutadania, però no hi ha dubte que les biblioteques han canviat, i que encara ho faran més durant els pròxims anys, ja que la tecnologia evoluciona i avança molt ràpidament.

En aquest escenari, la Biblioteca Miquel Batllori de Sant Cugat del Vallès, inaugurada durant el passat any 2015 i, en particular, el seu Living Lab, impulsat des de l’Associació de Veïns del barri de Volpelleres (@Volpelleres), sembla apuntar quin ha de ser el camí a seguir per les biblioteques públiques, per tal d’adaptar-se als nous temps i donar resposta a les noves necessitats dels seus usuaris.

Així s’ha entès des de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, i per aquest motiu s’ha sol·licitat que Volpelleres col·labori en la confecció d’aquest llibre blanc, explicant com es va materialitzar el seu projecte de Living Lab, i quines han estat les seves experiències concretes.

Podem dir, doncs, que la resposta a preguntes de com seran les biblioteques del futur, quin serà el seu rol social i cultural, què hi aniran a buscar els seus usuaris a les biblioteques, què els hi agradarà trobar en elles, i com seran físicament, es pot anar a buscar en l’exemple de Volpelleres, un model innovador, únic a Europa, que es podria fer extensiu a altres biblioteques de la XBM.

En efecte, el Living Lab de Volpelleres és un lloc obert, participatiu i flexible, en el que la cultura és el context, i la tecnologia el vehicle que fa possible nous serveis: noves maneres d’explicar històries, nous mètodes d’aprenentatge d'idiomes, formes innovadores d’accés a col·leccions digitals, a expressions artístiques o a creacions col·lectives, de fusió entre documents físics i digitals, d'impressions en 3D, etc.

Tots aquests projectes, que s’estan portant a terme des de la Biblioteca Miquel Batllori de Volpelleres, expliciten una nova funció de la biblioteca pública, com a espai de creació i intercanvi de coneixement, mitjançant l’ús de la tecnologia, on l’element més important de tots són els usuaris que han de participar activament.

Així doncs, gràcies, en aquest cas, al llibre blanc de la XBM, commemoratiu del seu centenari, Volpelleres tornarà a situar-se en el mapa, com a un referent tecnològic i d’innovació per la seva biblioteca pública, i la candidatura de @Volpelleres als Premis Ciutat de Sant Cugat 2015, “per ser un exemple d’implicació i de dinamització veïnal que ha fet possible aquest espai d’innovació obert a tota la ciutadania” rep una nova empenta, en el seu tram final.

Bon #CarnavalStC a tothom!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem