L'exposició 25 anys d'Espiral

Tot per la cultura; per la cultura que fa pensar

En pocs dies teníem dues feines importants: la inauguració de l'exposició a la seu de l'EMD de Valldoreix el dia 4 de febrer, i la representació d'Una mica de tot el dia 14 del mateix mes a la Nau de Cultura. Vaig deixar a la Trini Escrihuela la direcció artística de l'obra -que prou feina donava- i encarregar-me personalment de l'exposició.

Va ser un submergir-me en la seva història, remenar documents, retalls de diaris -llavors, els Quatre cantons- obrir arxius i més arxius, seleccionar guardons, atrezzo, vestimentes... Heu de pensar que jo només fa 15 anys que estic a Espiral. Això vol dir que els 10 primers eren desconeguts per a mi.

Va ser una feina impressionant. Obrir, mirar, classificar, tornar a desar... I mentre anava fent la feina m'escruixia la quantitat de gent -alguns, ni els coneixia- d'esforços, d'idees, d'obres, de missatges emprats en aquests 25 anys. Tot per la cultura; per la cultura que fa pensar.

Perquè, si una cosa identifica Espiral, és que sempre ha triat obres amb missatge. Per a fer riure i distreure al públic, ja n'hi ha d'altres companyies que es dediquen.

Unes de les crítiques que sovint ens fan, és que no tenim obres còmiques. I és veritat, com a molt hi ha que fan somriure, sense apartar-nos del missatge. És una de les coses per les quals m'enorgulleixo de presidir aquest Grup de Teatre. Altres són les escenografies comprimides -les mides de l'escenari ens ho demanen- senzilles i alhora intencionades i uns muntatges de llum i so molt treballats.

I tot això que ja coneixia en els seus darrers temps, ho corroborava també en els 10 anys anteriors. Després, un cop seleccionat el material, va venir l'estira-i-arronsa amb els muntadors. En comptes de vuit vestits, quatre; de cartells només trenta... de retalls de diari... I és que les mides de la sala d'exposicions et fa fer una segona o tercera tria.

El resultat és una mostra de la nostra història a la qual us convido a visitar. Estarà oberta fins al 31 de març i que podeu anar a veure en hores en què l'EMD de Valldoreix està oberta.

Em sento feliç del resultat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem