La Llei de protecció de dades i les campanyes electorals

Estic una mica sorprès de veure com alguns partits, en especial els d'àmbit nacional, estan enviant per correu personalitzat, propaganda electoral a tots els habitatges de la nostra ciutat

Aquesta activitat electoral, ben coneguda per tots des de ja fa molts anys, m'ha fet reflexionar sobre la legalitat del fet que una força política pugui tenir accés a les dades personals dels ciutadans. Tot això també té un vessant ètic com és el del fet que una força política faci un ús clarament partidista de les dades personals dels ciutadans. Degut a tot plegat, no m'ha quedat més remei que fer-me vàries preguntes:

  1. D'on obtenen aquests partits polítics les dades personals que els permeten enviar correus electorals personalitzats.
     

  2. El padró dels diferents pobles i ciutats catalanes està definitivament a l'abast dels partits polítics i també de les empreses privades que es dediquen al denominat "mailing"?
     

  3. Creiem realment que aquesta activitat no vulnera la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal? A mi se'm presenten seriosos dubtes en aquest punt. I l'Administració, què hi fa?
     

  4. Creuen els grans partits que aquest és el millor moment per fer una despesa d'aquest nivell? Tan sols cal veure la qualitat de la documentació que s'inclou a cadascun dels sobres. Crec que s'hauria de tenir en compte que els nivells de pobresa del nostre país estan a uns nivells que ens deixen a la cua de la UE.
     

Ja em perdonareu que no tingui respostes, però com a integrant d'una llista municipalista com UASC, no he pogut per menys que fer-me aquestes preguntes i no me les he pogut respondre. És per això que m'ha semblat oportú traslladar-les a tot aquell que em vulgui llegir.
 

Des de la formació UASC veiem amb perplexitat com les formacions polítiques amb un elevat poder econòmic estan utilitzant tècniques de màrqueting massiu que a part de ser, des del nostre punt de vista, èticament reprovables, creiem que vulneren la LOPD o que, si més no, la voregen perillosament.
 

A UASC som ferms partidaris d'una limitació de les despeses electorals de tal forma que el cost de les campanyes iguali d'alguna forma totes les formacions que concorren a uns comicis. Des d'aquí vull demanar al Parlament de Catalunya i, en conseqüència, a totes les formacions que el componen que, ara que sembla que finalment tenen un cert interès en l'elaboració d'una llei electoral per a Catalunya, a part de molts altres condicionants, s'hi reflecteixi clarament un límit de despesa de les campanyes electorals. Si algú hi està interessat en el nostre punt de vista al respecte podreu consultar-lo a: http://uasc.cat/press/uasc-i-la-llei-electoral-catalana/

 
Comentaris

Destaquem