La participació ciutadana. Menys paraules i més fets

Cal que el nostre Ajuntament aposti de forma efectiva per la participació ciutadana

Malauradament sembla que s'està generalitzant un, cada vegada més profund, allunyament de molts ciutadans i ciutadanes respecte de la vida política municipal i això, si més no, devalua gradualment el nivell democràtic de qualsevol administració pública.

És necessari recuperar l'interès general de la ciutadania pel conjunt de mecanismes que permeten que, de manera individual o organitzada, es puguin canalitzar els seus interessos o necessitats cap a l'equip de govern. Aquí les entitats haurien d'assumir-hi un paper fonamental.

Cal que el nostre Ajuntament aposti de forma efectiva per la participació ciutadana, d'altra forma anirem cronificant aquesta espècie d'autisme existent entre l'administració municipal i la ciutadania. Això és un germen certament tòxic per la democràcia.

Per tot això m'agradaria demanar-li al Sr. Joan Puigdomenech, Comissionat per la Participació Ciutadana que, tan aviat com sigui possible, posi en marxa un pla d'accions per fer de la política municipal una activitat més propera a tothom, difonent-ne aquesta filosofia a tots els actors, en primer lloc dins del mateix equip de govern i en segon terme, dins del conjunt de la ciutadania. Estic segur que les entitats i associacions li donarem el màxim de suport, així com un munt d'idees per treballar conjuntament i fer que la nostra ciutat sigui també puntera en grau de participació.

Per fer efectiu aquest objectiu, des del meu punt de vista, és imprescindible que es potenciïn els òrgans ja existents, com per exemple el Consell de Ciutat (per cert, encara està pendent de la seva renovació i portem ja quasi sis mesos de nou equip de govern). També és necessari que es facin publiques de forma efectiva totes les funcions del Consell de Barri, donant veu a la web municipal a les associacions de representació ciutadana com per exemple les associacions de veïns, consells de joves, etc.

Com a mostra del que no s'ha de fer, és molt decebedor veure com encara queden pendents d'execució alguns dels acords adoptats el passat 2014 als Consells de Barri i no és possible conèixer el seu estat o pla d'execució. S'haurien de publicar a la web de l'Ajuntament tots els acords adoptats als Consells de Barri, actualitzant-los a mesura que es vagin portant a terme.

Tot això té sentit si l'administració municipal creu realment en el valor afegit que pot donar-li una participació ciutadana efectiva, entenent-ne com a tal tota aquella activitat ciutadana adreçada a influir directament o indirectament en les polítiques que afecten la ciutadania.

Potenciem doncs el paper que poden jugar totes les entitats i associacions ciutadanes.

 
Comentaris

Destaquem