La Rose Marie de Cal Víctor

Ara fa uns dies, Rose Marie Marquès Criado (Lyon, França, 1946) va fer setanta anys. Rose Marie és una persona especial, una donassa de Valldoreix

És la gran dels quatre fills del matrimoni de Josep Marquès i Pagès i Esperanza Criado Álvarez. Els seus pares van ser uns lluitadors incansables durant la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial i la lluita antifranquista. El caràcter incombustible i la determinació dels pares marcà profundament la personalitat de la Rosa Marie, el seu caràcter i la seva voluntat de servei.

Arribà a Valldoreix a finals dels anys 50, passant llargues temporades. Des de l'any 1968 hi viu permanentment. Ha estat perruquera, botiguera i cuinera del restaurant El Casalet. Però sobretot se la coneix pel seu activisme. Des dels anys 70 ha participat en infinitat de causes socials. Va ser una de les persones que treballà perquè l'escola bressol de Valldoreix fos municipal i les seves educadores i auxiliars fossin treballadores de l'Entitat Local Menor. També participà en la creació de l'AMPA de l'Escola Ferran i Clua i aconseguí moltes millores materials i pedagògiques per a l'escola. Va ser un membre destacat de l'Associació de Veïns de Can Majó, quan aquesta entitat agrupava els veïns progressistes de Valldoreix i forma part d'altres entitats socials i culturals de Valldoreix.

Per la cavalcada de Reis obsequiava amb una xocolatada popular i gratuïta el seguici reial que feia parada davant la botiga de Queviures Víctor i a tots els assistents. Un cop finalitzava la cavalcada, la Rose Marie organitzava la visita dels reis a les cases de nens malalts i a residències de gent gran. Els dies previs a Nadal la Rosa Marie organitzava un berenar homenatge a la Gent Gran de Valldoreix. Mesos abans encarregava a un grup de dones la confecció de peücs de llana, demanava als comerciants donatius, reclutava voluntaris a l'escola per tal de fer els preparatius del berenar i fer uns lots. Cada avi sortia del berenar amb un lot nadalenc.

L'any 1994 va anar més enllà, Rose Marie volia deixar constància del patrimoni culinari de les àvies de Valldoreix. Juntament amb la seva filla Sònia s'embarcà en entrevistar les àvies de Valldoreix i transcriure les seves receptes de cuina, 63 àvies i 1 avi van aportar receptes i 27 col·laboradors van ajudar en la transcripció i l'edició. La Rose Marie ha estat impulsora de moltes iniciatives socials a Valldoreix, la majoria no han transcendit públicament, però segurament, la més destacada i notòria ha estat la creació de la protectora d'animals Cau Amic l'any 1996, de la qual és la presidenta.

La societat valldoreixenca ha reconegut els valors i la dedicació de la Rose Marie pels altres i per això ha estat guardonada, entre altres reconeixements amb el Premi Aqualonga de l'Associació Amics de Valldoreix l'any 1994 o el Premi Vila de Valldoreix l'any 2009.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem