Mossèn Jordi Sales i Masferrer, el rector historiador

Nasqué al carrer Casp de Barcelona, el 28 de novembre de 1920 i morí a l'Hospital General de Sant Cugat del Vallès, l'11 d'octubre de 1996

Era fill de Jaume Sales Balmes i de Matilde Masferrer i Cantó. El seu pare continuà amb el negoci de fabricació d'objectes de metall de la família Masferrer. Estudià al seminari de Vic. Estava emparentat, per part de pare, amb el sacerdot, filòsof i escriptor Jaume Balmes i Urpià (1810-1848).

Mn. Jordi com a familiar de Balmes participà en la creació del Museu Balmes situat al Palau Bojons de Vic des del 1968. Va ser ordenat subdiaca el 1950 i prevere el 4 de març de 1951 a Barcelona. Va ser vicari a Sant Miquel de Molins de Rei (1951). Més tard va ser destinat com a rector de la parròquia de Sant Sadurní de Montornés, Sant Sadurní de La Roca i de Santa Maria de Palau-Solità. El 1979 substituí com a rector de Sant Cebrià de Valldoreix a Mn. Joan Gustems fins a l'any 1992 quan va ser substituït pel Pare Conrad J. Martí i Martí OFM (Frares Menors Caputxins). Mn. Jordi va ser enterrat al cementiri parroquial de Valldoreix.

Es va implicar molt amb la vida social i cultural de Valldoreix. Va fer una primera tasca molt important d'aplegar els documents parroquials que estaven dispersos pel casal parroquial. Va escriure alguns llibres sobre diversos aspectes de la història de la parròquia, així com articles a diverses publicacions valldoreixenques.

Juntament amb alguns prohoms valldoreixencs impulsà el Museu de Valldoreix i va cedir alguns espais per poder acollir-lo. També impulsà la recuperació i edició de goigs. A més impulsà la restauració del retaule del Roser i del retaule major, així com la d'algunes obres d'art sagrat.

Durant el seu rectorat va estar al seu servei la Sra. Assumpta Villegas, la seva majordoma, una dona que s'implicà també molt a la vida valldoreixenca.

Per on passà es va interessar per la seva història i fruit de les seves recerques va publicar diversos llibres d'història: La Roca del Vallès. Monografia històrica (1971); Jaume Solà, un metge del segle XVII: biografia (1974); La capella romànica de Santa Maria de Malanyanes: monografia històrica, (1976); Miscel·lània roquenca: històries de la Roca, (1978); Història de Montornès (1984); Rectorologi de la Parròquia de Sant Cebrià de Valldoreix, (1984); La Parròquia de Sant Cebrià de Valldoreix (1985); Campanars i campanes de Valldoreix (1988).

A més de la història va conrear la poesia. En el recordatori del seu funeral hi figurava un poema seu escrit a la Roca del Vallès el 1978:

Empremta divina d'amor,
d'un Amor que jo mai he sentida,
et cal completar en el teu cós,
el que manca a una passió dolorida.

 

És gràcia que feu al mortal,
d'unir-me a Vós de per vida
d'un viure morint d'amor viu,
d'amor que captiu en prenia...

Més informació
 
Comentaris

Destaquem