Llibreries

'Segurament encara trobarem els llibres, però haurem perdut un espai, físic i emocional, on en venien, sí, però també on en parlàvem'

Fa pocs dies, Marta Pessarrodona, entrevistada a televisió per Xavier Grasset, feia una imatge molt encertada. Deia que, si la literatura és una piràmide, la poesia n'és la punta. Si se'm permet la paràfrasi, sempre he pensat que les llibreries són la poesia de la indústria editorial, el vèrtex d'una piràmide pensada per a fer-nos arribar aquests petits tresors, els llibres, que obrim amb la golafreria de qui enceta una capsa de bombons i, de tant en tant, tenim la sort de tancar-los com qui abaixa la tapa d'un joier.

Les llibreries són aquells llocs on qualsevol cosa és possible, fins i tot, que n'acabis sortint amb el llibre que potser no t'oferirà les respostes que buscaves, però t'haurà canviat totes les preguntes. Són agències de viatges, farmàcies de guàrdia, sentinelles d'emocions i lleixes plenes de mots, predicats, complements, adverbis i adjectius, col·locats de manera que esdevenen sentiments.

Estem de pega. L'Alexandria abaixa la persiana. L'Àngels Tolosa, propietària i ànima, es jubila. Ho vam saber ensems que el cel de la Paideia ens caigués sobre el cap. Per cert, una altra llibreria de referència amb dones al capdavant que, per sort, tornarà aviat. Que tanqui una llibreria no és una bona notícia. Segurament encara trobarem els llibres, però haurem perdut un espai, físic i emocional, on en venien, sí, però també on en parlàvem, on acollien autors per a presentar-los, on teixien complicitats amb aquesta casa per a organitzar la Taula d'Escriptors o la llista setmanal dels més venuts. Com a autor i com a lector, sempre m'hi he sentit a casa, igual que al Celler i a la Paideia. Gràcies, Àngels, ens llegim!

Més info: Tanca la llibreria Alexandria

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem