Paradoxa

'Si deixem de fer negoci amb la vida, i simplement, que és molt, vivim en felicitat, segur que anirà tot millor per la majoria'

Una paradoxa és una afirmació que sembla contradictòria o que va contra el sentit comú, com per exemple, quan un mentider afirma que menteix està dient la veritat i, per tant, ja no és un mentider malgrat dir mentides? El qual recorda massa a la pràctica política, malauradament. El sistema està clar que s'autosaboteja, si no com explicar la crisi de recursos, la poblacional, els desequilibris que generen fam i la manca d'aigua en quantitat i qualitat suficients, els elevats índexs de pobresa en tots els mons, inclòs el petulant nostre primer món.

La situació recorda a un gag de la pel·lícula dels germans Marx a l'Oest, on es repetia la frase "porteu fusta, porteu fusta...", per tal que el tren segueixi en marxa, en una boja persecució. Així, un protagonista demana que es porti llenya per a la caldera de la màquina del tren, tot i que es fa sobre la base de desmuntar els vagons, de destruir el tren. La pel·lícula és una caricatura de la situació real actual.

Es pot dir que hi ha una bona descripció de les causes i els efectes dels problemes que afecten i es produeixen en la nostra societat. Tanmateix, massa vegades es planteja com a solució el decreixement, i no és totalment cert, ja que aquest en bona part, perpetua el sistema però amb un altre ritme. El decreixement, però, ha de permetre guanyar temps per cercar altres camins, per generar i aplicar noves solucions 

Possiblement, cada cop més, formem part d'un tot, i per tant uns principis bàsics com la igualtat d'acord amb l'equitat i l'empatia, la justícia i la llibertat, han d'estar garantits per tothom arreu i sempre, i per això cal anar més enllà del decreixement, cal anar a posar valor i treure preu a l'aigua, l'energia, els aliments, la salut, l'educació. Si deixem de fer negoci amb la vida, i simplement, que és molt, vivim en felicitat, segur que anirà tot millor per la majoria. Pot semblar una utopia, una collonada...? Potser sí, però no és una gran paradoxa dir que el sistema que malbarata la vida, a partir d'ara la millorarà?

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem