Participació a la Floresta, poca o molta?

Els dies 28 i 29 de setembre les veïnes i veïns de la Floresta van poder fer un tast de què és la participació directa

Un total de 443 persones, majors de 16 anys i empadronades a la Floresta, van dipositar la papereta a l'urna que va anar canviant d'ubicació durant els dos dies, exactament van participar un 11,90% del cens total, que eren 3774 persones.

En conèixer els resultats, va sorgir una qüestió a moltes veïnes i veïns, ha participat molta o poca gent. Podem buscar la resposta fent un parell de comparacions.

La primera, tenint en compte el total de persones que van votar i mirant cap al passat, o sigui, mirant com s'havien repartit els diners de lliure disposició del Consell de Barri (a partir d'ara CB) anys anteriors, abans de la nova presidència. Sense entrar en detall de com funcionaven els CB, sí que podem recordar que totes les propostes i decisions, relacionades amb els diners de lliure disposició, sortien de comissions que no eren obertes a tot el veïnat, sense donar possibilitat a les persones que participaven en el CB, a votar res. Per tant podem dir, que la decisió es prenia en un grup no més gran de 15/30 persones. Amb aquesta primera comparació ja podem apreciar que entre 30 i 443 hi ha un salt quantitatiu molt gran.

La segona comparació que ens pot ajudar a saber si va participar molta gent, és utilitzant el percentatge de participació i comparant-lo amb altres processos de participació similars.

  • Procés per urbanitzar la Pl. Catalunya de Donosti, un 6,7%.
  • Procés sobre les xemeneies de Sant Adrià del Besós, un 9,1%.
  • Procés de la Diagonal a Barcelona, un 12,2%.
  • Pressupostos participatius de Sant Feliu del Llobregat, un 3,0%.
  • Consulta per si es construïa un Ikea a Salt (Girona), un 21,5%.

No hi ha dubte, a la Floresta es va participar en un nivell alt respecte els altres processos. Amb aquestes dues comparacions, podem constatar que la participació a la Floresta ha sigut alta.

Si afegim que tot el procés ha estat portat per veïnes i veïns, no per professionals, que no hi ha hagut vot telemàtic i que, a diferència d'altres llocs, només hi ha hagut dos dies per votar, podem estar molt contents a la Floresta amb el procés que hem portat a terme entre tots i totes.

L'any vinent hem de millorar el procés i aconseguir que moltes més veïnes i veïns participin.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem