Petit homenatge a Gabriel Ferrater

Tots dos van néixer a Reus, però va ser Gabriel qui va viure a Sant Cugat bona part de la seva vida

Llegia fa uns dies que ha nascut l'Associació Ciutadana Gabriel Ferrater i Joan Ferraté amb la voluntat de posa en èmfasi l'obra i el llegat literari dels dos germans. Sempre és una bona notícia que arribin iniciatives que apropin la cultura, però aquesta ho és, a parer meu, especialment.

I és que els dos germans són en general poc coneguts, i això que Gabriel Ferrater ha estat i és un dels poetes catalans més destacats de la història recent. Del segon també cal posar en relleu els seus estudis literaris, les seves traduccions i les seves crítiques literàries. Tots dos van néixer a Reus, però va ser Gabriel qui va viure a Sant Cugat bona part de la seva vida. I tot i això, el seu llegat encara és un gran desconegut.

La poesia de Gabriel Ferrater (1922-1972) ens és propera per la seva humanitat i és en si mateixa una píndola per reconciliar-nos amb la vida. La poesia, la germana petita de les lletres, sovint oblidada, és un camí per entendre'ns millor i per veure el món amb ulls nous. Gabriel Ferrater, poeta que va patir la Guerra Civil i l'exili ho va saber bé. La seva obra es fixa en els detalls de la intimitat, expressats de forma subtil, i clara, una contradicció present en les seves frases.

I tot i la seva rellevància i singularitat, falten biografies i noves edicions, actualitzades de la seva obra. Es publiquen escriptors nous, estrangers, molt antics... Però hi ha buits, sobretot en el passat més proper. I el de Gabriel Ferrater n'és un. Seria interessant trobar a les llibreries i editorials més llibres seus. Dit això, només puc felicitar la iniciativa santcugatenca per col·laborar a difondre els Ferraters i dir, endavant, per molts anys.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem