Qui crema els contenidors?

Caldria començar per no omplir els carrers de deixalles, aparcar on no toca o tirar porqueries a terra

Aquest any han cremat una setantena de contenidors. Per què els cremen? Estic convençut que per plaer. En els més ancestrals racons de la nostra identitat, els éssers humans ens hem sentit fatalment atrets pel foc, sobretot quan és el resultat d’una transgressió.

Piròman és un terme tant jurídic com psiquiàtric, i les fronteres entre raó, bogeria, bretolada i delicte són tan subtils com la diferència entre un llumí abans d’encendre’l i el que en resta un cop ha cremat. El foc ens atrau de tal manera que, lluny de quedar satisfets des que la humanitat l’ha dominat, no podem evitar la insana atracció que ens produeix un foc descontrolat i el ritual extraordinari que convoca.

Sovint pensem que els autors no passen de ser quatre brètols ben coneguts, que continuen tan tranquils per la desídia del sistema, dels responsables polítics, de l’aparell judicial i dels cossos de seguretat. És l’argument de les ments benpensants, que només recepten mà dura com a solució final per a qualsevol situació. Però vigileu, tots sabem el que “solució final” va significar per als exclosos de la moral oficial en l’Europa del segle passat.

És inacceptable que l‘incivisme s’instal·li tan còmodament a les nostres vides, però només protestant i exigint garrot no ho solucionarem. Potser caldria començar per no omplir els carrers de deixalles, aparcar on no toca o tirar infinitat de porqueries a terra. Per no fer malbé l’entorn, estimar els animals i respectar les opinions, actituds, creences i identitats de tothom.

De veritat penseu que no és el mateix?

Més informació
 
Comentaris

Destaquem