Recuperem la municipalització de l'aigua!

Ara és el moment de tornar aquest servei bàsic a la institució més propera a les persones, l'Ajuntament

El nostre municipi ja ha tingut experiències en la municipalització del servei i subministrament de l'aigua. Abans de la guerra civil, era una demanda dels republicans federals de Sant Cugat perquè es portes a terme la municipalització de totes les empreses que feien el subministrament al municipi. Aquesta demanda no va reeixir, fins al setembre del 1937, on l'Ajuntament de Pins del Vallès (nom del municipi durant la guerra civil) va aconseguir municipalitzar les set companyies d'aigua, que algunes d'elles ja havien estat col·lectivitzades per la CNT. El municipi s'abastia de diferents mines i fonts, la majoria de la muntanya de Collserola. A La Floresta existia la de Busquets i Cia. S.L., que va entrar al procés de municipalització, com la resta, però també hi havia la Cooperativa d'Aigües de La Floresta, relacionada amb l'APVF.

Quan el feixisme va guanyar la guerra i va entrar a Pins del Vallès, a part de canviar el nom per Sant Cucufato del Vallés, van tornar les empreses d'aigües als seus antics propietaris, per tant, es va tornar a privatitzar el servei. La cooperativa d'Aigües de la Floresta, però, va seguir donant servei fins al juny del 2002. Llavors es va dissoldre i van destinar els seus beneficis a l'ajuntament de Sant Cugat, a canvi que construïssin la piscina municipal.

Durant els últims anys del franquisme, el poder municipal, es va encarregar de fer cessions del servei i subministrament de l'aigua a empreses privades, en el cas de Sant Cugat, l'any 1974 es va concedir a SAUR, que poc després va ser la coneguda SOREA. La concessió la van signar per 45 anys.

Aquesta concessió acaba en 2019, i ara és el moment de tornar aquest servei bàsic a la institució més propera a les persones, l'Ajuntament, i de pas democratitzar-lo al màxim per tal que les decisions que s'hi prenguin es facin des de l'apoderament de veïnes i veïns. Des de fa un parell d'anys ja s'està movent a Sant Cugat, una sèrie de col·lectius i persones per aconseguir que en 2019, l'Ajuntament de Sant Cugat no renovi la concessió del servei de l'aigua a SOREA i es municipalitzi.

Al juliol del 2015, la CUP-PC va presentar una moció per engegar el procés que ens porti a ser un dels municipis dels PPCC que torni a gestionar l'aigua des de l'ajuntament. Els passos són lents, però hem de garantir que arribin a bon port. És des de la mobilització veïnal que hem d'empènyer perquè les gestions polítiques que es fan al consistori acabin amb la gestió privada d'un bé comú.

Des de La Floresta, com no pot ser d'una altra manera, tenim molt a dir.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem