Salvem la cultura

Article d'opinió de Royo parlant sobre la necessitat de preservar la cultura

Diuen els cronistes, que el concepte "cultura" va aparèixer per primera vegada a l'Europa del segle XVIII i feia referència al símil entre un procés de cultiu o creixement de la persona i un cultiu agrícola. Al llarg dels segles, aquesta accepció va anar enriquint-se amb diversos afegits i matisos, però sempre situant el creixement de la persona (i de la comunitat) en el centre del seu significat.

La cultura no només ens fa més savis, sinó que ens fa més lliures com a ciutadans i ens realitza com a persones. I és important recordar-ho ara perquè la cultura és una de les principals víctimes de la pandèmia i de les mesures de distanciament social que se'n deriven. Teatres, cinemes, biblioteques, sales d'exposicions, castells, sardanes, esbarts, concerts i festivals han patit més que cap altre sector els efectes de la crisi. La seva recuperació o reobertura és encara incerta quatre mesos després de l'esclat de la pandèmia.

Sant Cugat és una ciutat amb una gran activitat cultural i amb un dens teixit d'associacions, institucions i equipaments culturals de tota mena. Tinguem cura d'aquesta riquesa o tots acabarem més pobres d'esperit. Això comporta deures per tothom. Els governs han d'augmentar el pressupost en cultura (l'objectiu del 2% del pressupost és una bona guia). I nosaltres hem de tornar a consumir cultura tant i tan aviat com es pugui.

Mentre no puguem omplir teatres o gaudir dels festivals de música, la tecnologia sovint ens ofereix alternatives interessants com els espectacles i els concerts per internet. Gaudim-ne i paguem-los com cal. Els i les creadores no poden viure de l'aire i mereixen ser tractats justament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem