Sinistralitat

'Aquest estudi compararà durant dos anys naturals la gravetat i el nombre de lesions de la canalla que practica futbol de forma federada i la canalla de les colles castelleres'

A la passada Jornada de Prevenció de Lesions en el Món Casteller es va anunciar l'inici imminent de l'estudi de sinistralitat en la canalla. Aquest estudi compararà durant dos anys naturals la gravetat i el nombre de lesions de la canalla que practica futbol de forma federada i la canalla de les colles castelleres que habitualment pugen al pom de dalt, és a dir, dosos, acotxador i enxaneta.

Més info: Sant Cugat ha estat epicentre d'unes jornades sobre la seguretat en el món casteller

Tot i que les activitats són molt diferents, s'ha volgut comparar els castells amb el futbol perquè les lesions que es produeixen fent aquest esport es recullen de manera sistemàtica i a través d'una mútua —igual que passa amb els castells—, amb la qual cosa el seguiment dels sinistres és bastant més acurat i objectiu que amb alguna altra activitat més semblant als castells.

Està clar que les lesions que es produeixin practicant el futbol seran principalment del tren inferior i n'hi haurà molt poques de tors, cap i extremitats superiors; mentre que fent castells les lesions estan localitzades en extremitats superiors i columna en més del 50%, mentre que a les extremitats inferiors amb prou feines supera el 15%, tal com es va mostrar durant la Jornada celebrada a Sant Cugat el 4 de març.

Fa anys ja s'havien fet altres estudis epidemiològics d'aquest estil, la majoria d'ells retrospectius, i, per aquest motiu, la presentació de l'inici d'aquest estudi prospectiu impulsat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i que durà a terme la Càtedra per a l'estudi del fet casteller de la Universitat Rovira i Virgili, té molta rellevància per actualitzar l'índex de sinistralitat que pateix la canalla castellera.

Gausacs, amunt!

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem