L'Univers Minuesa contra tot pronòstic

'Ciència i art han de conjurar-se contra el dolor, sobretot el de l'ànima, que molt sovint és el que té pitjor pronòstic'

Christopher Bailey, responsable de la iniciativa Arts in Health de l'Organització Mundial de la Salut, postula que participar en l'art no ens pot curar d'una malaltia, però que té una capacitat sanadora indiscutible. I és que, tal com s'ha demostrat recentment amb evidències científiques, la pràctica cultural ens ajuda a suportar les tensions de la vida diària i a trobar reconfort i sentit a les situacions més difícils. Tant és així que s'ha començat a implementar un programa que usa la música clàssica, la literatura i les imatges relaxants, entre d'altres, per a facilitar la recuperació dels pacients que es troben ingressats a les UCI... I sembla que funciona!

Una cosa és clara: allà on no arriba la capacitat de la ciència, de valor inqüestionable, arriba la creativitat humana. Allà on no arriba la medicina, arriba l'emoció. Aquesta emoció que ens desperta l'art ens ajuda a humanitzar espais que fins ara eren grisos, com les sales d'espera d'un hospital, en què les hores s'omplen de neguit i d'incertesa. I l'obra de Minuesa ens ajuda a canalitzar la incertesa de l'espera. Com ho fa? Doncs, ras i curt: perquè ens alegra la vida.

L'aposta ferma que l'Hospital Universitari General de Catalunya ha fet amb l'exposició de l'Univers Minuesa és deixar que les seves parets s'omplin de paisatges que tots reconeixem, i que estimem, amb el seu estil tan característic: regalant color a raig per reconciliar-nos amb el monocrom de les parets.

No soc ingènua i sé que l'art no pot suplir el paper imprescindible de les ciències de la salut. Però ciència i art han de conjurar-se contra el dolor, sobretot el de l'ànima, que molt sovint és el que té pitjor pronòstic. Podreu visitar l'Univers Minuesa a la Galeria d'Art de L'HUGC fins al 31 de maig.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem