Consells japonesos (16)

La vocació no és única i inamovible, sinó canviant i dinàmica

Avui revisem l'hàbit 21 del llibre "25 hàbits japonesos per viure millor", de Masaki Ishiguro.

Realitza la teva vocació

Es tracta de trobar allò per al que has nascut. I no cal mantenir una idea mitificada de la vocació, com esdevenir un gran artista famós, o un empresari d'èxit mundial, o un viatger que ha fet la volta al món diverses vegades. Quan parlem de vocació "normal" volem dir ser un bon metge que estima el seu ofici, o un bon enginyer, o arquitecte, o funcionari o un bon sabater que treballa com ningú. Per això val la pena identificar alguns mites al voltant de la vocació personal.

"La passió de la vida (la vocació) és una i no canvia al llarg de la vida." Això no és veritat, perquè un pot tenir molts dons o habilitats per desenvolupar. No es pot ser mestre i músic, alhora? I per què no es pot canviar i començar de mestre i acabar de músic? Hi ha qui treballa tota la vida del mateix i n'hi ha que prefereixen canviar quan la primera feina entra en una dinàmica de rutina i cerquen camins nous.

"La vocació l'has de trobar quan ets jove". Tampoc és cert. Cadascú la troba quan la troba. Andrea Bocelli, cantant italià, músic multiinstrumentista, escriptor i productor musical va néixer el 1958. Fins a l'any 2000 no va rebre els primers premis, perquè abans va treballar d'advocat i tot just el 2001 va escriure el primer llibre. Charles Bukowski, escriptor i poeta estatunidenc, va començar treballant de carter i ho va deixar quan tenia quaranta-nou anys. D'ell és la frase: «tinc dues opcions, romandre a l'oficina de correus i tornar-me boig, o restar a fora i jugar a ser escriptor i morir-me de fam. He decidit morir de fam».

"La vocació ens arriba de cop i després la posem en marxa". Habitualment no és així. L'anem descobrint a mesura que iniciem determinades activitats o assumim interessants projectes i anem aprenent de les experiències que vivim. Imagina el canvi que pot fer la teva vida si en lloc de cercar obsessivament el que et motiva, simplement sents entusiasme per allò que estàs fent, al mateix temps que busques amb alegria i amb ganes de continuar aprenent, noves alternatives.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem