Consells japonesos (18)

La serenitat ajuda a mantenir la calma, a reflexionar, a valorar millor el món que ens envolta i a respectar-nos més a nosaltres mateixos

Avui acabarem els resums dels capítols del llibre "25 hàbits japonesos per viure millor", de Masaki Ishiguro.

24. Busca la serenitat

Quan es barregen el dolor físic amb el dolor de l'ànima, l'única manera de suportar-ho rau en la serenitat. Com més ansietat, angoixa o por hi hagi, se segrega més adrenalina i més costa dominar l'actitud mental.

Confuci deia: "Les persones no busquen reflectir-se en el corrent d'aigua, sinó que es miren en l'aigua tranquil·la i calmada i així poden transmetre calma als altres". En això és bo aprendre a respirar bé: inhalar pel nas profundament i anar exhalant lentament.

25. Medita

La meditació, consisteix a exercitar la ment, buidant-la de pensaments superficials que no tenen res a veure amb l'objectiu pel qual treballem. Hi ha moltes escoles, estils i tècniques. Potser les més conegudes són la "Meditació Zen", que està molt centrada en el ritme de la respiració, la "Mindfulness", que busca l'atenció plena en el moment present, prestant atenció en les sensacions, els pensaments i les emocions de cada instant, o la "Meditació de mantres", que són paraules o expressions que s'han d'anar repetint per aconseguir alliberar la ment.

Conclusió

Després del recorregut pels 25 hàbits que miren de practicar els japonesos i que influeixen molt en la seva qualitat de vida i la seva longevitat, cal tenir en compte que tant els problemes de la vida, com les tècniques més treballades per solucionar-los, sovint s'han de fraccionar en mesures petites que permeten anar avançant a poc a poc, sense pretendre arreglar-ho tot de cop.

Com diu un refrany africà, "l'única manera de menjar-se un elefant és mossegada a mossegada". Si ens trobem amb una gran dificultat, voler resoldre-la completament pot resultar contraproduent i fer-nos caure en la inhibició i la desesperació. Les petites preguntes i les petites respostes porten a petites accions, que són petites passes cap a la solució total.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem