El dany cerebral adquirit en la infancia

Els nens presenten major risc a patir traumatismes cranioencefàlics que les nenes

El dany cerebral adquirit (DCA) és l'afectació amb més incidència entre els usuaris de l'AVAN. Sovint, associem el DCA amb els traumatismes cranioencefàlics o els accidents, però les causes poden ser molt diverses, de tipus traumàtic, infecciós, tòxic o tumoral... encara que, sens dubte, el traumatisme cranioencefàlic (TCE) és la modalitat més freqüent i constitueix una de les principals causes de mortalitat.

Les principals causes de TCE es deriven d’accidents de trànsit i dels provocats per jocs i esports.

Els TCE solen causar més lesions en les àrees anteriors i laterals de l'encèfal (lòbuls frontals i temporals) a conseqüència de l'impacte directe. El crani dels infants, és menys resistent que el dels adults, de manera que els efectes del dany cerebral traumàtic són menys focalitzats, ja que el cervell infantil pateix un major grau de deformació i desplaçament.

Aquestes afectacions cerebrals produeixen seqüeles cognitives. Totes les funcions cognitives poden veure's afectades en un grau o un altre, tot i que les més freqüents són la disminució en la velocitat de processament de la informació, els trastorns d'atenció i la disfunció executiva (dificultats de raonament, problemes per planificar la conducta i dificultats per la resolució de problemes), especialment.

L'actuació neuropsicològica s'ha de centrar en la recuperació de les funcions cognitives (memòria, atenció, resolució de problemes, llenguatge...), mitjançant programes de rehabilitació, així com el tractament dels problemes emocionals i de conducta recurrent als tractaments psicològics de tipus cognitiu i conductual.

A l'AVAN oferim un tractament multidisciplinari (teràpia ocupacional, logopèdia, fisioteràpia i neuropsicologia) per a reduir les seqüeles i millorar la qualitat de vida i oferint suport i formació al nucli familiar. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem