Envellir de forma òptima

Us convidem a cercar activitats estimulants per mantenir-vos actius i sumar recursos per a quan els necessitem

L'envelliment és una etapa del cicle vital complexa, on el col·lectiu que hi forma part presenta una gran heterogeneïtat. Algunes persones envelleixen de forma òptima gaudint d'una bona qualitat de vida. En canvi, d'altres poden presentar dificultats en les funcions cognitives que impactaran directament en quotidianitat del dia a dia. Existeixen factors que poden influir?

D'entre totes les variables que hi intervenen hi ha una que és poc coneguda, però que té un gran pes: la reserva cognitiva. La reserva cognitiva és l'habilitat del cervell per fer front als canvis cerebrals a conseqüència de l'envelliment. Per entendre aquest concepte, podríem afirmar que el cervell és com un múscul: aquelles persones que han mantingut al llarg de la seva vida relacions socials satisfactòries, que han estat immersos en entorns estimulants i s'han implicat en activitats significatives disposaran d'una major reserva per fer front a l'envelliment.

Disposar de major reserva cognitiva suposarà que el nostre cervell es mostrarà més resistent a possibles lesions futures. Tanmateix, mantenir una alimentació saludable per evitar factors de risc vascular (hipertensió, colesterol, entre d'altres), realitzar exercici físic de forma moderada i gaudir d'un entorn estimulant seran factors protectors per arribar a la vellesa amb una bona reserva cognitiva.

Des de l'AVAN proporcionem espais d'entrenament cognitiu tant de caràcter preventiu quan no existeix una malaltia neurològica així com programes d'estimulació quan hi ha una afectació cognitiva.

A l'Avan vetllem per millorar la qualitat de vida de persones amb malalties neurològiques i amb trastorns de neurodesenvolupament. Podeu trobar-nos a la Casa de la Cultura 935891389 / www.avan.cat/ santcugat@avan.cat.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem