Què és el Chemobrain?

El càncer de pròstata és el tumor més freqüent en homes i el cáncer de mama el més freqüent en dones

La incidència de càncer a Catalunya segueix la mateixa dinàmica creixent que a Espanya i la resta de països europeus.

Amb relació al càncer de mama, tot i l'augment en la seva incidència, és cert que gràcies als avenços en el tractament (cirurgia, radiació i farmacologia) i en el diagnòstic precoç fa que la seva supervivència cada cop sigui més elevada. Associat a aquest augment en la supervivència, apareix un augment en millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquest tipus de malaltia.

De tots és conegut que la quimioteràpia té efectes secundaris com són pèrdua del cabell, problemes digestius, alteració en el patró de son, entre d'altres. Això no obstant, des de fa anys s'ha observat que també pot ocasionar un altre tipus d'efectes com és l'aparició de queixes cognitives i comportamentals de les persones que estan en tractament o que ja l'han finalitzat. És el que es coneix com a "chemobrain" (traduït seria químio cervell) aquest emboirament mental que senten moltes dones que han patit càncer de mama i estan en tractament amb quimioteràpia o bé l'han finalitzat. Les principals queixes se centren en dèficits per mantenir l'atenció, alentiment així com oblits de tasques quotidianes que dificulta el seu dia a dia.

Disposar d'un coneixement d'aquests efectes així com d'estratègies per minimitzar i compensar els dèficits cognitius esdevenen primordials per millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

Com sabeu, a l'Avan vetllem per millorar la qualitat de vida de persones amb malalties neurològiques i amb trastorns del neurodesenvolupament.

Podeu trobar-nos a la Casa de la Cultura 935891382 | www.avan.cat | santcugat@avan.cat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem