Estratègies d’afrontament i malaltia

Davant una malaltia greu, no podem triar les circumstàncies que estem vivint, però sí triar com respondre-hi

Davant del diagnòstic d'una malaltia crònica i progressiva, les estratègies d'afrontament tant per la persona afectada com pel seu entorn cuidador poden ser molt diverses.

Esdevé fonamental que tant ells com els familiars considerin les activitats que sí que es poden fer, les capacitats que es mantenen preservades i valorin aspectes de la vida que abans passaven desapercebuts. Us detallem algunes estratègies que poden ajudar a afrontar la situació d'una forma adaptativa:

- Prendre a centrar l'atenció en el present: Gaudir del que es té sense patir pel que es pugui perdre.

- Informar-nos, assessorar-nos i buscar suports en el nostre entorn és bàsic per poder planificar un futur que malgrat que és incert, disposar d'aquest coneixement ens ajudarà a tenir major percepció de control.

- Mesurar la vida en termes de qualitat, no de quantitat

- Cuidar-se: Descansar, alimentar-se adequadament, nodrir-nos amb relacions socials que ens aportin benestar i activitat física si és possible.

- Distreure's: Fer activitats que ens motivin i que no suposin un gran esforç.

- Confiar en l'equip de professionals: Consultar als professionals tots els dubtes que tingui respecte al procés de la malaltia.

- Evitar que la malaltia sigui el centre de la vida: Es pot continuar treballant, fent activitats que ens agradin i tenint moments feliços i positius encara que es pateixi una malaltia greu.

Com sabeu, a l'Avan vetllem per millorar la qualitat de vida de persones amb malalties neurològiques i amb trastorns del neurodesenvolupament. Podeu trobar-nos a la Casa de la Cultura 935891382 | www.avan.cat | santcugat@avan.cat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem