L'estrès, el primer pas cap a l'Ictus

Malauradament, avui en dia l'estrès és molt present en el nostre dia a dia degut a un ritme de vida excessivament accelerat

L’Ictus és una malaltia amb una incidència impactant: és la segona causa de mort al món (la primera en dones), i la primera causa mèdica de discapacitat. Si parlem del nostre país, cada any hi ha més de 13.000 ingressos per ictus, hi ha 900 nens que conviuen amb les seqüeles d'un ictus, i 1.300 afectats menors de cinquanta-cinc anys. Afortunadament, dia a dia la ciència avança per disminuir la seva incidència, reduir-ne la mortalitat, i minimitzar les seqüeles que pateixen totes aquelles persones aconsegueixen sobreviure a l'ictus.

Un dels aspectes clau a treballar és la prevenció, ja que malgrat que hi ha alguns factors de risc que no són modificables (com l'edat, la raça, així com factors genètics) n'hi ha d'altres que sí que es poden modificar, i que tenen a veure amb hàbits de vida saludable, com el consum d'alcohol, la diabetis, el sedentarisme, els nivells alts de colesterol, la hipertensió, l'obesitat, i el tabaquisme.

Estudis realitzats de poc per neuròlegs també assenyalen l'estrès crònic, així com l'ansietat i la depressió, com a factors que augmenten el risc de patir un ictus. És important tenir eines per poder-lo gestionar de manera que tingui el mínim impacte físic i emocional. Nombrosos estudis han demostrat la relació que hi ha entre la pràctica de tècniques de meditació com el Mindfulness, i la disminució de l'estrès, l'ansietat i la depressió, així com la millora del sistema immunitari, de les capacitats cognitives (com l'atenció i la memòria), i l'increment de les emocions positives, entre d'altres.

Més informació a www.avan.cat o escrivint un correu electrònic a santcugat@avan.cat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem