L'evolució del llenguatge en el procés de demència

Per comunicar-nos-hi haurem de procurar mostrar-nos tranquils davant dels errors que pugui cometre

L'augment de l'esperança de vida és un indicador de la millora en la salut de la societat actual. Però, amb l'envelliment apareixen amb més freqüència malalties associades a l'edat. Les més freqüents són les malalties neurològiques que comporten, sovint, l'empitjorament d'algunes funcions cognitives en la persona, entre les quals trobem la memòria o l'atenció.

En processos d'envelliment patològic, com en les demències, el llenguatge pot veure's notablement afectat. Aquest és doncs un dels signes que ens ha de portar a consultar a un especialista.

Si finalment es detecta que la persona afectada pateix una demència, cal que tinguem en compte que canviarà tant la forma que tenia d'expressar-se, com la seva capacitat per comprendre, repercutint directament en el diàleg.

El seu vocabulari també serà més limitat, podent utilitzar sinònims o paraules "comodí" que valen per tot (cosa, això, allò...). A vegades també podrà estar alterada la seva articulació, fent que malgrat l'esforç que pugui realitzar pronunciïn malament algunes paraules.

Aquestes dificultats entre d'altres, fan que sovint pugui resultar difícil entendre el nostre familiar, i ell ho viurà amb gran patiment, arribant a evitar situacions en què li calgui comunicar-se. Però és de vital importància que s'estimuli el llenguatge de la persona per frenar al màxim l'avançament de la malaltia.

A l'AVAN oferim suport terapèutic, associatiu i de lleure a persones afectades per malalties neurològiques i les seves famílies o persones cuidadores. A Sant Cugat som a la Casa de Cultura. Més informació a www.avan.cat o escrivint a: santcugat@avan.cat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem