Insultem en català I

Els resultats de l’estudi demostren que les persones que coneixen més insults, tenen un vocabulari més variat

Un estudi elaborat per psicòlegs del Marist College i del Massachusetts College of Liberal Arts va trencar el mite que pressuposava que la gent que diu més paraulotes té un vocabulari i una agilitat mental més pobres. En canvi, per Kristin Jay i Timothy Jay, responsables de l’estudi, seria ben bé el contrari: les persones que coneixen més insults tenen un vocabulari més variat i, en conseqüència, demostren un nivell d’intel·ligència superior en matèria de llengua.

Per dur a terme l’estudi, van demanar als participants que en un minut diguessin totes les paraulotes i renecs que se’ls acudissin —això sí, no valien verbs conjugats ni noms propis— i, posteriorment, que fessin el mateix amb mots relacionats amb el menjar i els animals a partir d’una lletra donada. Els resultats obtinguts van confirmar que les persones que proferien més insults també mostraven un repertori més ric sobre animals i alimentació i, per tant, denotaven una intel·ligència lingüística superior a la mitjana.

Prenent en consideració l’estudi, i amb el noble propòsit d’augmentar el cabal lèxic dels lectors, us volem proveir d’un ventall d’insults i paraulotes, no fos cas que algun dia us veiéssiu en una tessitura similar a la de l’estudi que us hem presentat. Comencem?

Les persones ximples, encantades o aturades reben una tirallonga d’epítets i qualificatius digna de menció. Així, tenim des de carallot i beneit, a cap de suro, llondro, tòtil, pallús o sòmines, passant per capsigrany, tanoca o curt de gambals. La llengua també ens recomana que ens apartem dels que adulen en excés, els abraçafanals i llepaculs. I ens prevé dels que volen treure profit de la gent, els afaitapagesos, i en especial dels més dèbils, com ara els abusananos.

Un altre tipus de persones objecte de renecs són els covards i els que sempre s’excusen a l’hora de donar la cara: són els cagabandúrries, galifardeus, caganers, mitges merdes o senzillament cagadubtes. Si el motiu de la covardia és la submissió a una altra persona, llavors directament en diem titelles o, si la submissió és del marit cap a la dona, calçasses.

De renecs en català no ens en falten, no, i us en presentarem més perquè això continuarà...

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem