Cal Gerrer acull diferents exposicions temporals FOTO: Artur Ribera

Cultura

Els retrats de Joan Cabanas-Alibau homenatgen la seva figura

La Casa Museu Cal Gerrer acull l'obra del qui va ser el primer fotògraf professional de la ciutat coincidint amb el lliurament de la beca que porta el seu nom

Els retrats de Joan Cabanas-Alibau ja es poden veure a la Casa Museu Cal Gerrer de Sant Cugat. Aquest dijous, 19 de novembre, s'ha inaugurat la mostra fotogràfica coincidint amb el lliurament de la primera beca de fotografia que porta el seu nom, en homenatge per haver estat el primer fotògraf professional de Sant Cugat.

 

Una beca a la que han optat una vintena de projectes, i dels que se'n van escollir cinc finalistes. D'aquests, el guanyador ha estat Andrei Farcasanu pel projecte “The quiet sense of nature”. A més, s'han lliurat tres mencions d'honor. La primera per Javier Corso i el projecte “Essence du Benin”; la segona pel projecte “Habitants del no lloc” de Laia Moreto; i la tercera per Patric Marín i el treball “Yoz”.

La Beca Joan Cabanas-Alibau de Fotografia a Sant Cugat ha estat convocada per primer cop aquest mateix any per La Fundació Cabanas / Casa Museu – Cal Gerrer, l’associació fotogràfica QgatFoto i l’Ajuntament de Sant Cugat amb l’objectiu de promoure la creativitat artística i la recerca de noves formes d’expressió en fotografia.

 

Una beca que s’ha creat amb l’objectiu de descobrir, reconèixer i promoure els creadors que utilitzen la fotografia com a mitjà expressiu, i que té una dotació econòmica de 2.000 euros. Un import que servirà per finançar la realització del projecte guanyador. A més, l’obra resultant es podrà visitar a la seu de la fundació, a Cal Gerrer.

Exposició-homenatge

“Joan Cabanas-Alibau. Retrats” presenta una quarantena de fotografies sobre la tècnica detallista del retrat d’estudi. Una selecció feta per Carles Cabanas del Fons Fotogràfic Cabanas-Arxiu Municipal de Sant Cugat per mostrar alguns dels retrats més emblemàtics que el seu pare va fer a l’estudi.

 

Entre aquestes imatges, hi ha alguns dels retrats més emblemàtics de la població de l’època, escollits per la seva qualitat i com a petites mostres d’una intencionalitat tècnica d’un conjunt fotogràfic extens, com afirmen des de la Casa Museu Cal Gerrer.

Qui va ser Joan Cabanas-Alibau?

Joan Cabanas-Alibau va néixer el 7 de novembre del 1907 a Barcelona, i moria a Sant Cugat el 1952, quan tenia 44 anys. Va ser el primer fotògraf professional de Sant Cugat, disposant d’una llicència Kodak des dels 18 anys. A Sant Cugat, a la carretera de Cerdanyola, va crear el seu primer estudi fotogràfic l’any 1927, estudi que traslladaria al número 33 del carrer del Príncep, el que avui es coneix com el carrer de Santiago Rusiñol.

 

El 1930 traslladà aquest estudi al número 10 d’aquest carrer, i el local passà a dir-se Establiments Cabanas, fins a establir-se definitivament el 1942 al carrer de Santa Maria número 26. Joan Cabanas-Alibau va esdevenir, ja en aquells anys, el referent fotogràfic del moment, no sols per la seva trajectòria com a fotògraf d’estudi, sinó també per la seva tasca com a fotògraf social.

 

El seu llegat a la ciutat ha estat l’arxiu fotogràfic més important de Sant Cugat i ara forma part del Fons Fotogràfic Cabanas a l’Arxiu Municipal de Sant Cugat. Un arxiu d’alt valor patrimonial, ja que amb les seves imatges es pot copsar l’evolució de tot un municipi.