Ingla ( ERC-MES): “Nosaltres no ens carregarem cap model de ciutat “

L'alcaldable d'ERC-MES, Mireia Ingla, explica algunes de les prioritats de la formació si arriba a governar Sant Cugat

Mireia Ingla és llicenciada en Dret, especialitzada en Dret de l’Habitatge i en Dret de Família i  és la portaveu d’ERC-MES al Ple municipal i aquesta és la segona vegada que es presenta a les eleccions a Sant Cugat. La primera el 2011, no va obtenir representació, i el 2015 va obtenir 3 regidors amb un total de 4.100 vots un 11,21%.

Més info: VÍDEO: Mireia Ingla (ERC-MES), a examen

Comencem per l'habitatge, que ha estat un dels temes capdavanters aquests quatre anys. Quines són les propostes d'ERC-MES per fer front a aquesta demanada d'habitatge a un preu assequible?

És un problema que per no haver-lo afrontat quan calia de la manera que calia, som on som. No dic que això sigui faci'l de resoldre, i qui digui: "Nosaltres acabarem amb el problema de l'accés a l'habitatge per a tothom", crec que directament estaria mentint. Perquè és un problema que traspassa les fronteres de Sant Cugat. És un problema que tenim de tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i de tot el país, amb les seves diferències. Però Sant Cugat està ja al top de ciutats amb els lloguers més cars, i això ha fet que moltíssimes persones, gent jove, però també famílies i gent gran, s'hagin vist expulsats directament de la ciutat per no poder accedir a un habitatge.

"L’habitatge és el nostre objectiu"

Per tant, l'habitatge per nosaltres és la proposta, és l'objectiu, és allà on centrarem tots els esforços en aquests quatre anys vinents. I sobretot, mirarem de fer una cosa que és la que no s'ha fet durant aquest temps, que és intentar resoldre el màxim possible el problema de forma immediata, i sobretot preparar la ciutat per poder assumir aquest conflicte els pròxims anys a mig termini. Mirar una mica més enllà. Aquest és l'objectiu del nostre projecte polític en general: aquesta visió de ciutat més enllà d'allò imminent. L’habitatge és el nostre objectiu. Proposem abordar aquest tema des de tres àmbits. Des del vessant social, portem un pla de xoc amb un protocol transversal entre serveis socials, tècnics socials, i personal preparat des del punt de vista jurídic per afrontar la problemàtica des de la prevenció de totes aquelles persones que veuen com de forma imminent poden perdre el seu habitatge, per intentar evitar-ho. I també, en els moments que no ha estat possible, mantenir-los en habitatge per tal que tinguin una alternativa habitacional de manera immediata. Per això  augmentarem el nombre d’habitatges d’emergència. En aquest sentit, portem al programa electoral que doblarem la partida dedicada a habitatge, perquè és el problema més important que tenim a la ciutat.

Parlava de tres vessants.

En segon lloc, abordarem el problema des del punt de vista urbanístic, portant alternatives per tenir més habitatge de protecció oficial, en corresponsabilitat també amb els promotors privats, i per tant plantejarem aquelles modificacions del planejament que calguin perquè això sigui possible. Convertir, per exemple, alguns habitatges unifamiliars en plurifamiliars, o també cooperatives de cessió d’ús. I aplicarem i portarem a Sant Cugat aquesta iniciativa que ja s’ha iniciat a Barcelona, amb aquest decret de 2019, que permet aquesta corresponsabilitat amb la iniciativa privada. I en tercer lloc, ho afrontarem des de Promusa. Hem de replantejar Promusa. Hem d’aconseguir que sigui prou eficient i funcioni al servei de l’habitatge públic, cosa que no ha fet durant molts anys.

S'ha de construir habitatge de protecció social a Valldoreix i la Floresta?
I tant. Perquè aquesta és una demanda. De fet, a Valldoreix i a la Floresta hi ha gent jove i gent gran, i altres famílies. Però el cas de la gent jove, segurament, és el col·lectiu als que més afecta i que porta afectant-lo molt de temps. De fet, ja vam tenir la visió en el seu moment, l'única vegada que hem estat al govern durant aquests 32 anys de govern convergent, va ser en el moment que nosaltres vam fer habitatge exclusiu per gent jove, perquè la gent jove necessita aquest suport. En aquests primers 5 anys d'aquesta inestabilitat laboral que tenen, se'ls ha donar eines per emancipar-se. I en aquests moments el principal problema que tenim a Sant Cugat és que els nostres fills i les nostres filles probablement no podran quedar-se-hi. I això és el que no pot ser. És aquí on hem d'ajudar, a aquells que s'hi queden pel camí, i a aquells que no poden plantejar-se un futur a la ciutat.

Com es pot regular el mercat lliure. Com des de les administracions es pot en els preus de lloguer? 
El mercat de l'habitatge, el mercat immobiliari, funciona com tot el mercat capitalista: a partir de la llei de l'oferta i la demanda. Quan hi ha molta més demanda que oferta, és molt difícil controlar els preus. I quan s'ha aconseguit aquest equilibri, que és el que s'ha aconseguit a ciutats com Viena o París, que tenen entre el 15 i el 20% d'habitatge de protecció oficial, doncs s'ha aconseguit quan tens prou oferta per a controlar els preus. Per tant ens hem de plantejar on volem fer habitatge, cosa que a Sant Cugat és difícil perquè tenim poc sol. Per altra banda, nosaltres proposem fins i tot la possibilitat que hi hagi un índex que reguli els lloguers en l'àmbit municipal. Això ho farem de la mà del sindicat de llogaters, de la mà de tots els agents implicats i de totes les forces polítiques. Hem de seure i abordar aquest tema d'alguna manera. I tenim possibilitats, a través d'incentius, tant per posar els pisos a lloguer, per aquests propietaris que en aquests moments consideren que no és una bona opció posar el seu pis a llogar, i en canvi els hem de donar eines perquè ho facin, perquè si el que volem és augmentar l'oferta, doncs no ens hauríem de permetre a Sant Cugat que hi hagi cap pis que no estigui ocupat en aquests moments. En aquest sentit aquesta és una bona fórmula.

 "Proposem  la possibilitat que hi hagi un índex que reguli els lloguers en l'àmbit municipal"

Però insisteixo, hi ha altres, com he dit, la possibilitat de convertir en plurihabitatges habitatge unifamiliars. És a dir, busquem la manera de tenir més habitatge sense que això necessàriament sigui créixer d'una manera desbocada tant per una part com per l'altra de la ciutat, tant per la part de torre negra, que tenim el conflicte que tenim, com per la part de can mates. Hem de decidir que fem allà. Vull dir, abans de començar a construir, mirem per on ho volem enfocar, i sobretot apliquem ja aquesta possibilitat que ens permet aquest decret de la corresponsabilitat amb el sector privat, això és fonamental. Hem d'explicar al sector privat que això no serà un problema per ells. Els hem d'explicar que això és sostenible des del punt de vista econòmic, que per això ho fem. No tenim gens d'interès en què les empreses tinguin problemes, i que no puguin tenir beneficis, i que no puguin crear riquesa. Al contrari, ho hem de fer de la mà, i hem de sortir guanyant tothom, ha de sortir guanyant el sector privat, hem de sortir guanyant com a administració per tenir més opcions, i ha de sortir guanyant la ciutadania. Aquests problemes tant importants els hem de fer de la mà de tothom, hem de créixer alhora, no podem anar uns per una banda i els altres per l'altra, sobretot, hem de deixar molt clar al sector privat que no tenim res contra ells, tot al contrari, que volem que tinguin beneficis econòmics, que creïn riquesa, que creïn ocupació, però ho podem fer d'una manera sostinguda, i crec que ara és l'oportunitat.

La seguretat ha estat un dels altres temes d'aquest mandat, i ve de lluny. ERC primer no estava per posar més policies. Quina és ara la posició d'ERC?
Que et robin a casa teva és un problema, és injust, i aquestes persones mereixen tot el nostre suport, i és per això que al programa electoral portem un apartat dedicat exclusivament a això. Nosaltres diem que més policia no vol dir menys robatoris. Quan parlem de seguretat, parlem de robatoris, perquè Sant Cugat en general és una ciutat segura. El que hem denunciat durant aquests quatre anys, ha estat la passivitat que ha tingut el govern respecte a aquest tema. S'hi ha posat fa quatre dies. I això es demostra perquè en aquests moments els índexs han baixat molt. S'ha de complir la plantilla de la policia, perquè no la tenim coberta. Volem afrontar la seguretat des d'un punt de vista molt més modern, policia, policia de barri, policia verda, policia forestal, policia especialitzada en temes de violència masclista, policia especialitzada en temes de violència animalista, càmeres que siguin realment eficients, no les de dins de la ciutat obsoletes que no serveixen per res. El que no compartim és aquesta visió catastrofista perquè en temes de seguretat no es pot fer demagògia. 

Parlava de les càmeres. Com veu la incorporació de les noves tecnologies al patrullatge. Tenim el robot, tenim el dron, tenim els lectors de matrícules, que crec era proposta d'ERC. I m'ha parlat de les càmeres de seguretat, també del centre, que creu que estan obsoletes. 
Estan obsoletes, no perquè ho cregui, sinó perquè no serveixen per res. Perquè hi ha moltes que estan ubicades en punts on no hi ha cap problema. Només són necessàries quan hi ha punts calents amb problemes molt concrets. En tot cas tenir càmeres a les entrades de les urbanitzacions, lectors de matrícules, a mi em sembla que és una eina que posa la tecnologia al servei de la ciutadania i continuar preservant aquests drets tan fonamentals que són el de la intimitat i els de la llibertat de circulació. Però comparar això amb un robot o un pseudorobot, a mi em sembla que no té res a veure. 

"Per treure el cotxe del centre de la ciutat hem de donar alternatives als nostres ciutadans"

La mobilitat ha estat un altre dels punts a tractar. El conflicte amb els carrils bicis... o el debat: els cotxes s'han de treure del centre? 
Clarament s'ha de tendir a treure cotxes de la ciutat, perquè si no, no arribarem enlloc, és a dir, el planeta se'n va literalment en orris. Però per treure el cotxe del centre de la ciutat hem de donar alternatives als nostres ciutadans i ciutadanes, no els hem de traspassar la responsabilitat. Ho hem de fer alhora. I creiem que hi ha moltes alternatives, fins i tot a la bici, perquè la bici és una alternativa, però ara hi ha altres vehicles elèctrics. Hem de resoldre la possibilitat que els ciclistes puguin anar a tot arreu de forma segura, per tant, acabant els carrils bici necessaris, o pacificant aquelles zones on no pot anar pel carril bicicleta i per tant sigui necessari l'ús del cotxe i de la bicicleta, per això també vol dir donar-los més eines. D'altra banda hem d'aprofitar altres coses. Tenim 7 estacions de ferrocarrils, set, interurbanes. Hem de buscar la manera de fer compatible arribar a tot arreu amb el tren, i fer-ho compatible amb els autobusos, per tant hem de replantejar les línies d'autobús de manera que hi hagi més connectivitat estació-autobús-centre, hem de buscar la manera, tenim possibilitats. No hi ha una formula màgica però hem de buscar alternatives per arribar a tenir d'aquí a mig termini una ciutat més buida de cotxes. Insisteixo, hi ha temes que s'han de plantejar l'avui, i sobretot de demà.

Lliguem el tema dels cotxes del centre amb el comerç. Els comerciants estan preocupats per treure els cotxes de la ciutat, perquè creuen que menys cotxes al centre, menys aparcament, la gent no va a comprar al centre, i el comerç es mor. Com ho solucionem?
El comerç de proximitat, més enllà del negoci que suposa pels comerciants, la creació de riquesa i ocupació i que és absolutament important per a una ciutat, és una manera de cohesionar la ciutat tant socialment com territorialment. Allà on hi ha comerç hi ha llum, i per exemple, hi ha menys problemes de seguretat. Allà on hi ha comerç, hi ha vida, i hi ha més consum. S'ha de treballar de manera conjunta amb l'administració i els comerços. Si augmentem les centralitats als barris nous, per exemple, a can Mates o Volpelleres, tindrem comerç de proximitat, ja no caldrà agafar el cotxe tampoc. Hem de treballar de forma conjunta, i crec que ha de ser totalment compatible promocionar el comerç i alhora alliberar la ciutat de cotxes, que no vol dir prohibir-los. De fet això també ho hem aconseguit regular-ho una mica amb la zona verda, blava i vermella. El futur és deixar Sant Cugat sense cotxes al centre. Però fins aquí, encara ens queda molta feina a fer. No visualitzem el final, visualitzem el camí que a poc a poc hem d'anar fent, perquè si la resposta és "hem de treure els cotxes", entenc que tothom es posarà molt nerviós, perquè és inviable. Fem-ho a poc a poc, anem buscant respostes, i mirem que el futur sigui aquest.

"El problema és que aquest model no s’aguanta"

Esquerra que també critica el model de ciutat. Què és el que canviaria?

Nosaltres no critiquem el model, ni el volem canviar. Sant Cugat és una ciutat on ens agrada molt viure i som molt feliços. Per tant volem continuar sent igual de feliços i orgullosos. Nosaltres no ens carregarem cap model de ciutat. El que volem és que sigui millor i més sostenible, després de 32 anys, amb totes les coses bones que s’han fet i que s’havien de fer, perquè és una ciutat que ha crescut i que necessitava serveis, urbanització... i que ha crescut sostingudament, la qual cosa no ha passat amb altres ciutats... i aquí estem per continuar vivint a Sant Cugat. El problema és que aquest model no s’aguanta, si continuen governant els que han governat aquests anys, aquest model s’acaba. I s’acaba perquè no hi ha rumb, no hi ha nord, no sabem on anem. Què volem nosaltres? EL model de ciutat que tenim fer-lo millor, i fer-lo sostenible. Que d’aquí a 10 anys volem continuar vivint aquí i que els nostres fills hi visquin. Però aquest govern no pot continuar, perquè aviat deixarà de ser la ciutat de la qual estem orgullosos.

Aquest govern no pot continuar. Descarta un pacte ERC amb Junts per Sant Cugat?

ERC vol guanyar les eleccions i aquest és l’únic objectiu que tenim ara. A partir del 27 de maig, sent conscients que guanyi qui guanyi, haurà d’arribar consensos i negociacions. Nosaltres som el partit campió del diàleg, seurem amb qui calgui. Ara la resposta és noslatres anem a guanyar les eleccions.

Amb qui prioritzarà pacte, amb CUP i Comuns o amb Junts per Sant Cugat?

Prioritzem les eleccions, no tenim cap altre escenari.

Tant CUP com comuns estan per aquest pacte.

L’aritmètica electoral explicarà moltes coses.

Amb el PSC es veu fent un pacte?

És la mateixa resposta. En aquests moments no ens plantegem fer un pacte amb ningú. Nosaltres no posem línies vermelles abans de tenir uns resultats. Estem encarats a guanyar les eleccions. Aquesta és l’única resposta que tenim, quan tens un objectiu clar i una candidatura per governar.

No posa línies vermelles en cap formació del ple?

Tothom sap que  no ens asseurem en una taula amb PP i Cs.

Però amb el PSC, potser sí?

Tot obert.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem