Noël Climent (ERC-MES): "Valldoreix necessita un centre neuràlgic per fer poble"

Noël Climent és vocal de l'EMD de Valldoreix per Esquerra Republicana

Noël Climent és el representant d'ERC-MES a l'EMD de Valldoreix des de les eleccions municipals del 2015. Després de l'entrevista al president valldoreixenc, Josep Puig, el TOT enceta un cicle d'entrevistes amb la resta de representants polítics de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix per analitzar els reptes i el futur de la vila.

Climent exposa les seves propostes en matèries problemàtiques com l'habitatge i l'aparcament, explica quines són les necessitats de Valldoreix i parla de qüestions com la participació i la transparència. També fa referència al salari que perceben els vocals de l'oposició, a qui el govern va abaixar a principi de mandat i se situa en poc més dels cent euros mensuals.

Quina valoració fa del mandat de l'actual govern de Valldoreix?

No hi ha molt govern polític. Nosaltres interpretem la política com la manera de recollir les necessitats de la població i anar més enllà de la gestió. A Valldoreix tenim un govern que gestiona, però per gestionar ja tenim als tècnics.

"Valldoreix té un problema molt greu d'habitatge"

L'aparcament, un dels problemes de Valldoreix FOTO: Arxiu

Una de les problemàtiques a Valldoreix és l'aparcament, especialment al voltant de l'estació. Què proposeu?

Els valldoreixencs es queixen per la falta d'aparcament. Nosaltres pensem que hauríem de trobar la manera perquè la gent de Valldoreix, més veïns de zones pròximes, poguessin aparcar a través d'un distintiu o una petita quota. Han d'haver-hi places reservades per la gent de Valldoreix i rodalia.

Un dels grans projectes pendents a Valldoreix és el de centralitat. Com hauria de ser, segons vosaltres?

El projecte de centralitat era la gran aposta i s'ha oblidat del tot. Valldoreix continua necessitant un teatre amb cara i ulls, un espai polivalent... Les nostres infraestructures estan una mica obsoletes i cal renovar-les. El projecte de centralitat anava en aquesta línia, en ser capaços de dotar el poble d'un centre neuràlgic. No sé si és perquè ja hi ha el supermercat del Mas Roig, s'han tirat enrere. Al marge del que pot ser un centre comercial, necessitem un centre d'oci i social per fer poble. Que la gent passegi més i visqui més Valldoreix.

El preu de l'habitatge és un problema a Valldoreix, com a Sant Cugat?

A Valldoreix encara hi ha un problema més gran que Sant Cugat, on hi ha algunes zones més assequibles. Aquí tot és car i és molt difícil trobar alguna cosa. Valldoreix té un problema molt greu d'habitatge, si no tens molts diners, difícilment hi podràs viure.

A favor de pisos de protecció oficial?

Entenem que hi ha d'haver habitatge de protecció oficial de lloguer per a joves. Però si ho fa Promusa, seran de Sant Cugat i hi poden entrar valldoreixencs i santcugatencs. Nosaltres vam proposar fer un recull d'habitatges en desús per fer alguna cosa des de l'EMD, posar-se en contacte amb propietaris i busca solucions tipus masoveria urbana. Aconseguir lloguers assequibles perquè els joves no hagin de marxar i els no tan joves no ens veiem expulsats. Molts habitatges grans queden mig buits perquè els fills han marxat i s'haurien d'impulsar canvis per poder fer més d'un habitatge i fer cases plurifamiliar. No es tracta de fer pisos, és si tens una casa de 300 metres quadrats, poder-ne fer dues de 150. Així els preus podrien baixar, tindríem més habitatge de lloguer.

Com valora la participació ciutadana a Valldoreix?

Des del govern de l'EMD s'entén que la participació és aquella que intenta manipular i decidir cap on va. La participació és dotar la gent d'eines perquè vegin que són útils i participen en la presa de decisions. Si et carregues el Consell de la Vila per l'article 155, quan tota l'oposició hem dit que no es podia tancar, no ajudes. El Consell de la Vila es podria obrir i comptar també amb participació de ciutadans a títol individual...; però no tancar-lo... Si intentes acotar la participació, decidir de què es parla, com i quan... falla, no fas que la gent es faci seu el procés. El govern de l'EMD no es creu la participació.

Com està el tema de la denúncia per presumptes irregularitats en les modificacions del PGM?

Vam encetar amb la resta d'associacions i partits la primera part d'una denúncia, però en el contenciós final no ens vam afegir. Vam tenir una discussió interna, però no ho vam fer perquè al final ens gastem diners públics per denunciar o respondre denúncies. Si presentàvem el contenciós com a ERC, potser al final ens tocava pagar una part i havíem de ser curosos amb diners que no són nostres. Tot i això, el rerefons del contenciós i el que es demana, ho compartim al 100%.

L'oposició critica sovint una falta de transparència per part del govern.

L'exemple és que a la web de transparència no hi ha tot el que hauria d'haver-hi. Aquesta és una manera de demostrar si estàs per la transparència o no: si no tens la web al dia, ja denotes que t'agafes al tema com una necessitat a cobrir i poca cosa més, no com un eix de la teva política.

"El govern de Valldoreix està a l'altura en la qüestió nacional"

A inici de mandat, el govern va abaixar el sou de l'oposició, que està actualment en poc més de cent euros mensuals. Quina valoració en fa?

El mateix sou dels dos vocals de l'oposició que hi havia durant el darrer mandat, ara l'han dividit entre els quatre vocals de l'oposició. I tot el volum del govern, que abans eren set, ara se l'han dividit entre cinc. Això és entendre el pressupost i el que cobren els vocals com una eina coercitiva i a disposició del govern. Nosaltres entenem que la política es fa al carrer, els diners ja se'ls poden posar on vulguin. Però és una falta de respecte enorme per les forces polítiques que ha votat la gent. A Valldoreix, sense tenir en compte el president, potser va haver-hi més vots a l'oposició que al govern. És una falta de respecte a la diversitat política de Valldoreix. Jo em guanyo la vida fent d'informàtic, no de polític, però és un despropòsit. Ho vaig veure com: apujar el sou al govern i fer la punyeta a l'oposició.

Com valora la resposta de Valldoreix a la situació política de Catalunya?

En els moments en els quals estem, és important dir que el president i tot el govern de l'EMD de Valldoreix han estat a l'altura en la qüestió nacional. Han fet cadascuna de les passes que com el país se'ls exigia. En aquests aspectes, ens tindran sempre al costat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem