Els treballs arqueològics al Castell de Canals continuaran

El cicle de concert del 'Castell de Canals' haurà de canviar d'ubicació l'any vinent

Els treballs arqueològics al Castell de Canals, una edificació del segle XII que explica els orígens de la vila de Valldoreix, continuaran. Fa unes setmanes, es va anunciar la descoberta de parts no documentades de l’estructura de la fotrificació, així com peçes de ceràmica que proporcionaran valuosa informació sobre com era la vida dins l’edifici entre els segles XIV i XV.

En aquest context, el govern valldoreixenc va anunciar, durant la Junta de Veïns del passat 23 de novembre, que els treballs arqueològics seguiran, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Una de les conseqüències és que el cicle de concerts del Castell de Canals haurà de canviar d'ubicació per la següent edició.

Durant la Junta de Veïns, el vocal de Cultura, Joaquim Castelló, va mostrar la seva voluntat en què els treballs al Castell de Canals permetran donar-li molta més vida en aquest espai.

L'historiador valldoreixenc Juanjo Cortés repassa en un article al TOT la història d'aquest edifici. "Hem de fer possible recuperar aquest espai que forma part de la història personal de molts valldoreixencs", exposa. "El castell és també una oportunitat per fer valdre la història de Valldoreix, anant a les arrels de la identitat valldoreixenca i mostrant-les a la ciutadania actual i futura", afegeix.

Com apuntava també Castelló, Juanjo Cortés defensa en el seu article que "la recuperació del castell de Canals, és també una oportunitat per, en un espai excepcional, guanyar un nou equipament cultural i patrimonial per Valldoreix". "No podem deixar escapar aquesta oportunitat", finalitza l'historiador.

Descobertes

Valldoreix va ser un municipi independent durant anys sota el nom de Canals, provinent del castell de Canals (a la imatge). FOTO: Artur Ribera

L’aparició d’estructures arquitectòniques i peçes de ceràmica desenterrades del subsòl permetran als investigadors saber com estava construit el Castell de Canals i la manera en què vivien els seus inquilins.

Les cates arqueològiques han revelat l’existència d’un arc que marcaria la presència d’una porta o finestra i capitells que formarien part de les antigues columnes les quals aguantaven l’estructura del castell.

Juntament amb el mur descobert la setmana passada, aquestes construccions no documentades fins ara serviran per traçar un pla director que determini amb precisió les properes actuacions al complex del que va ser el Castell de Canals des del segle X fins a la seva desaparició al segle XV.

L’estudi de les restes d’antics objectes de ceràmica descobertes entre les runes i els arcs i columnes han de permetre obtenir valuosa informació sobre la cultura material de l’edat mitjana a Valldoreix durant els segles XIV-XV.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem