Sessió plenària de l'Ajuntament de Sant Cugat del mes de febrer de 2023. FOTO: Ajuntament

Política

Sant Cugat demana a l'Estat compensar els ingressos municipals

La sessió plenària del mes de febrer ha aprovat una moció perquè l'Estat i la Generalitat compensin el descens d'ingressos per les plusvàlues i la crisi global, entre altres

El Ple de Sant Cugat ha aprovat aquest dilluns 20 de febrer instar al govern de l’estat i la Generalitat a donar cobertura als desajustos pressupostaris municipals per les diferents conjuntures econòmiques com la pèrdua d'ingressos per la revisió del càlcul de les plusvàlues municipals, la crisi econòmica global i la reducció dels ingressos de l'IBI per la bonificació per la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

El grup municipal del PSC-CP ha presentat aquesta proposta amb esmenes d’ERC-MES, a través del tinent d'alcaldia de Presidència, Pere Soler. Consulta aquí la moció que presenta el grup municipal del PSC i ERC per instar al govern de l’Estat a donar cobertura als desajustos pressupostaris municipals

Soler ha assegurat que va informar l'oposició l'estat econòmic de l'Ajuntament a causa de situacions "sobrevingudes" i "imprevistes" i han volgut "revertir" les actuals circumstàncies demanant que es prenguin decisions. Aquestes situacions són una sentència del  2021 del Tribunal Constitucional que reformula el càlcul de les plusvàlues. Una sentència amb la qual, al parer de Soler, surten perjudicats aquells ajuntaments que tenen "ingressos superiors a la mitjana" derivats de les operacions de compravenda de béns i immobles de la ciutat.

Més info: L'impost de la plusvàlua no s'haurà de pagar si no hi ha benefici

A més, Pere Soler ha explicat que a la minva d'ingressos derivats de les plusvàlues cal sumar el descens d'ingressos en l'IBI per la bonificació per instal·lar plaques solars, la situació econòmica mundial i l'augment dels tipus d'interès en els préstecs que té contrets el consistori amb les entitats bancàries i l'increment dels sous dels funcionaris per compensar la inflació. Segons es recull a la moció, el pressupost municipal del 2022 va contemplar 16 milions d'euros en concepte de plusvàlues i al final aquesta quantitat s'ha situat en 11 milions d'euros, un 31,6% menys del previst inicialment.

Més info: L'Ajuntament de Sant Cugat incrementa un 2,5% el sou de tots els treballadors

Davant d'aquesta situació, el tinent d'alcaldia de Presidència ha interpel·lat a la resta d'institucions que poden ajudar a "apaivagar aquesta llosa que avui en dia pesa sobre el nostre Ajuntament". I ha agraït les esmenes que ha interposat ERC.

Brugarolas: "El rumb econòmic de l'Ajuntament ens portava al col·lapse"

Pel que fa a la intervenció de Junts per Sant Cugat, Carles Brugarolas ha recordat que el seu grup municipal ja denunciava en diferents fòrums que "el rumb econòmic de l'Ajuntament ens portava al col·lapse", al marge de les situacions sobrevingudes que ha explicat el tinent d'alcaldia Pere Soler. I ha afegit que d'això ja ho van advertir en les al·legacions de l'aprovació inicial del pressupost de 2022. En aquell moment, ja van alertar que la previsió d'ingressos de les plusvàlues estava "claríssimament inflada". I ha recordat que, fins i tot, els serveis econòmics de l'Ajuntament ja en van alertar d'això. I ha qualificat la moció amb el qualificatiu de "cortina de fum".

Més info: Junts critica el pressupost del govern perquè no s'adapta a la situació actual d'inflació

De totes maneres, ha defensat el vot favorable del seu grup perquè l'Estat no ha previst cap compensació per la pèrdua d'ingressos de les plusvàlues i, en canvi, sí que ho va fer en altres temes com la reforma de la llei de l'IAE. Tot i això, ha assegurat que l'equip de govern ha comès "l'error catastròfic" de considerar que l'ingrés per plusvàlues era estable. I ha demanat la "màxima transparència" perquè tothom es pugui atenir a les conseqüències.

A més, sobre la moció ha criticat que es posi en el mateix nivell a l'Estat i la Generalitat, ja que la Generalitat, segons Brugarolas, no té a penes autonomia financera i que, en el cas que tingués fons seria més lògic destinar-los a la sanitat o a la dependència.

Sergio Blázquez: "El tripartit que governa l'Ajuntament de Sant Cugat és l'únic responsable de la situació financera"

Sergio Blázquez, Ciutadans, ha defensat que l'Estat hauria de formular un finançament dels Ajuntaments "suficient i estable" en el temps i la Generalitat hauria de regular el finançament dels governs locals també en aquest sentit. Però en el que ha mostrat disconformitat és en haver de recórrer als diferents governs per solucionar un problema que responsabilitza a l'equip de govern. "El tripartit que governa l'Ajuntament de Sant Cugat és l'únic responsable de la situació financera amb la qual es troba la institució", ha advertit. Per a ell, resulta "infantil" creure que el context global no passaria factura a l'Ajuntament i no haver pres mesures per evitar aquesta situació. I acabat la seva intervenció demanant a l'equip de govern que expliqui a la ciutadania quines mesures es prendran per fer front a aquesta situació i si s'aplicaran retallades.Després d'aquesta intervenció, Carles Brugarolas, Junts per Sant Cugat.

Munia Fernández-Jordan, regidora no adscrita a cap partit, ha dit que el PSC i ERC tenen línia directa amb el govern de l'Estat perquè un forma part del partit que governa l'Estat des del 2019 i l'altre li dona suport. A més, ha manifestat que per a ella la moció és "impertinent" perquè debatre en un Ajuntament una instància a un govern que depèn dels partits que governen el mateix consistori li sembla una pèrdua de temps i un cost d'oportunitat per parlar de temes que realment importen als ciutadans. També ha criticat que si la reforma de les plusvàlues no s'ha fet amb "eficàcia" és culpa també d'aquests dos partits.

Dèficit fiscal

Lourdes Llorente, CUP, ha donat suport a la moció perquè creu que "l'Ajuntament necessita un sistema que reequilibri aquests ingressos que deixarà de rebre per una sentència del constitucional". També ha demanat que s'hauria d'explorar un nou sistema de finançament que no sigui com l'actual, "injust i pervers" que es nodreix de "l'especulació immobiliària".

Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Cultura, ha defensat la moció, ha explicat les esmenes presentades i ha informat que el PSC les ha acceptat de forma parcial. I ha afegit que el seu mateix partit ja va demanar una compensació al Senat l'any passat. També ha  assegurat que la controvèrsia amb el PSC ha existit en l'acord de demanar a la Generalitat crear un fons de Cooperació Local Extraordinari.

Sobre això, Madrona ha dit que el seu grup municipal considera que és "injust i lamentable" voler posar al mateix nivell l'Estat, amb les seves "competències" i "recursos", que la Generalitat. I ha afegit que estan segurs que amb els 20.000 milions d'euros que cada any se'n van de Catalunya cap a l'Estat es podrien destinar molts més recursos als ajuntaments.

A més, ha volgut subratllar el compromís del govern de Pere Aragonès amb el món local que es veu reflectit en la millora del fons de cooperació local. Tot i que també ha deixat clar que al seu grup municipal ja li sembla bé que s'insti al govern de la Generalitat a augmentar aquests recursos. Encara que ha demanat al PSC que insisteixi al seu propi partit que governa l'Estat que "reverteixi" aquesta situació, ja que en tenen el deure de fer-ho.

Compensar el descens d'ingressos de les plusvàlues municipals

En aquesta moció, s'ha aprovat instar al Govern de l’Estat a crear un sistema de compensació als ajuntaments pel descens dels ingressos pressupostaris relatius a l’Impost sobre l’Increment de Valor de Terrenys (Plusvàlues). A la moció s'argumenta que encara que sigui un impost voluntari, els ajuntaments ho tenen consolidat als seus pressupostos ordinaris, i que s’articuli de manera que es reforci la seguretat jurídica i així com garantir els ingressos per aquest impost.

Aquesta compensació està alineada amb l'acord del Senat de data 27 d’abril de 2022, que demanava la creació d’uns fons extraordinari per compensar la pèrdua d’ingressos dels ajuntaments i un fons de compensació per equilibrar aquesta pèrdua, a favor dels ajuntaments per la reducció d’ingressos que generarà el nou mètode de determinació de la base imposable, en compliment del principi de suficiència financera.

Crear un fons de Cooperació Local extraordinari

I és que la moció, a banda de fer les demandes al govern de l'Estat, insta també al govern de la Generalitat a crear un Fons de Cooperació Local extraordinari que cobreixi els increments dels costos derivats de la inflació.

Reparar l'augment de sous i increment de costos d'energia

D'altra banda, a la moció també es demana al govern de l'Estat compensar l’increment dels sous del personal de les administracions locals a través d’una dotació addicional de recursos.

A més, se sol·licita que es creï un fons extraordinari en favor dels ens locals per donar resposta a l’augment de despeses vinculat, directament o indirectament, a l’increment de costos de l’energia.

Impulsar llei de Governs Locals i la Llei de Finances Locals

A més, se li demana al govern de la Generalitat que presenti en l'actual legislatura la Llei de Governs Locals i la Llei de Finances Locals per recuperar el principi d’autonomia local i els recursos suficients per a dur-la en plenitud, i que quan es produeixi una delegació de competències en els municipis, es faci garantint els recursos necessaris perquè puguin ser desenvolupades sense generar cap cost a les administracions locals.

Aquesta moció no només es comunicarà al govern de l’Estat, al govern de la Generalitat, sinó també al Congrés dels Diputats, al Parlament de Catalunya, perquè ho traslladin als grups parlamentaris respectius, a la FEMP, per fer-ho arribar també als seus grups parlamentaris. També es comunicarà a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per a poder fer el seguiment del suport de les mesures proposades.

La moció s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern (ERC-MES, PSC-CP i CUP). Junts per Sant Cugat ha donat suport als acords 1, 2, 3, 4, 9 (la resta ha votat en contra). Ciutadans ha votat a favor dels acords 1, 4 i 7 (la resta ha votat en contra). La regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordan, ha votat en contra de tots els acords.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.