Els últims vestigis franquistes de Sant Cugat

Pels carrers de Sant Cugat encara hi ha alguns noms i plaques que recorden la Dictadura

El franquisme encara és visible a Sant Cugat. Alguns carrers dedicats a personatges pròxims a la dictadura i plaques del Instituto Nacional de la Vivienda es poden veure per la via pública. Uns símbols que l'Ajuntament de Sant Cugat es va comprometre a retirar el 2005 i el 2014 amb dues mocions en ple municipal, però que encara no han desaparegut totalment.

Partits com Iniciativa han denunciat que l'Ajuntament no hagi tret aquests símbols i associacions com Arran han tret plaques de carrers dedicats a personatges vinculats al franquisme per reclamar la seva total retirada.

Segons la tinent d'alcalde Cristina Paraira, a Sant Cugat hi ha sis plaques del Instituto Nacional de la Vivienda franquista en edificis particulars. Pel que fa a carrers, la plaça del doctor Villar o el carrer de Doctor Modrego són dos dels exemples encara vigents. També hi ha carrers que mantenen plaques instal·lades durant el franquisme i en castellà, com pot ser a l'avinguda de Cerdanyola.

L'Ajuntament hi treballa

En aquest context, el regidor d'ERC-MES Èric Gómez va qüestionar al govern municipal sobre aquesta qüestió durant el darrer ple municipal i va lamentar la "desídia" en aquest sentit. "Fa vergonya que encara tinguem plaques i carrers franquistes", va afegir.

La tinent d'alcalde Cristina Paraira va admetre que era una qüestió pendent però que, en el tema de les plaques del Instituto de la Vivienda, ja hi estan treballant. En aquest sentit, l'Ajuntament ja està a punt de dirigir-se amb un escrit als propietaris dels immobles on encara hi ha aquestes plaques perquè les retirin. Sembla que això està a prop.

Pel que fa als noms de carrers, Paraira va avançar que pròximament reuniria la comissió de nomenclator per valorar els possibles canvis. Tot i això va advertir que "sempre s'han aprovat tots els noms per unanimitat" i que caldrà buscar consens. Cal recordar que el PP va votar en contra de retirar els vestigis del franquisme dels carrers en la moció aprovada el 2014.

Finalment, referent a les plaques en castellà que encara hi ha de la dictadura, Paraira ha explicat que estan parlant amb el Museu de Sant Cugat per tal de veure si les mantenen on estan (amb una explicació sobre l'època en què es va posar, etc) o les traslladen al Museu, ja que entenen que tenen un interès històric i estètic important.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem