Sant Cugat destinarà deu milions d'euros a la construcció d'habitatge protegit

Part de l'oposició demana una major inversió en habitatge públic de lloguer i considera el pla "poc ambiciós"

L'Ajuntament de Sant Cugat destinarà deu milions d'euros en cinc anys per la construcció d'un miler de pisos de lloguer protegit, amb l'objectiu d'elevar el parc de lloguer assequible i mitigar les conseqüències de ser una de les ciutats amb l'habitatge més car. Això s'haurà de traduir en la construcció d'un miler de pisos fins al 2030, més de 600 dels quals a Can Fontantals i més d'un centenar a Can Cabassa.

El Ple Municipal ha aprovat aquest dilluns, 16 d'abril, transferir els diners a l'empresa municipal Promusa, la societat encarregada de construir i gestionar l'habitatge públic a Sant Cugat. És el finançament necessari per tirar endavant el Pla d'Acció 2030, el document que recull les futures promocions d'habitatge públic i que va ser aprovat per la Junta General de Promusa, amb el suport del govern i del PSC i el rebuig de la resta d'oposició.

"Tenim l'ambiciós repte de disposar d'un parc públic que ens permeti intervenir en el mercat i els deu milions d'euros hi ajudaran", ha destacat el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, que ha reconegut que el preu de l'habitatge "està per sobre les possibilitats de moltes persones i famílies".

Dubtes de l'oposició

La transferència a Promusa ha comptat amb el suport del PSC i el regidor no adscrit i l'abstenció de la resta de l'oposició. En aquest sentit, han coincidit en celebrar el compromís de destinar deu milions d'euros a l'habitatge públic de lloguer, però consideren el pla poc ambiciós, poc realista i han mostrat desconfiança amb el govern per altres plans que no s'han realitzat.

"Ens abstindrem perquè no serem un impediment per fer aquesta transferència, però el pla no ens sembla ambiciós", ha lamentat Núria Gibert, portaveu de la CUP-PC, que ha demanat que "la crisi residencial" sigui "la prioritat política a tots els nivells". A més, ha reclamat al govern que treballi conjuntament amb l'oposició i ha retret que no s'impulsin a fons "alternatives a construir i al totxo". "No es pot incidir en el mercat amb un 5% d'habitatge públic, s'incideix a partir d'un 20%", ha advertit Gibert.

Des de Ciutadans, Sergio Blázquez ha assegurat que aposten "pel lloguer social": "L'accés a l'habitatge és un dret i a Sant Cugat a vegades no està garantit". Tot i això, ha mostrat desconfiança amb Promusa, "una societat que quan han sortit casos de corrupció a Sant Cugat, no n'ha quedat al marge". "No ens refiem del receptor d'aquests deu milions d'euros", ha rematat el regidor de Cs.

La portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha celebrat el compromís de destinar deu milions d'euros però ha mostrat desconfiança pels "incompliments" del govern municipal. Sobre el pla, ha assegurat que "són previsions poc realistes, a llarg termini i que no resolen els problemes cronificats de l'habitatge".

 

El regidor d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, també ha lamentat no haver rebut cap petició del govern per participar en l'elaboració del pla i ha retret que actuen "com si tinguéssin majoria absoluta". Gutiérrez s'ha mostrat a favor de transferir els deu milions d'euros a Promusa, però ho considera insuficient i ha apostat per aportar molts més diners d'inici, ja que el preu de l'habitatge ja té moltes conseqüències negatives a Sant Cugat.

 

El regidor del PSC, Pere Soler, ha explicat el seu vot positiu perquè "és un pla ambició i fa una projecció i voluntat de realitzar habitatges de lloguer a la ciutat". Tot i això, ha advertit que un pla "és una guia" que sempre es pot modificar.

Previsió de pisos a construir

A curt termini

  • Rius i Taulet: 39 pisos de lloguer protegit per a la gent gran. S'entregaran aquest 2018.
  • Cases dels Mestres de la Floresta: Projecte de masoveria urbana que preveu lliurar aquest 2018 onze habitatges en règim de lloguer protegit per a joves. El projecte s'ha anat retrassant.
  • Turó de Can Mates: 60 de pisos de lloguer protegit al carrer Jeroni Pujades, que es preveuen entregar el 2020.
     

A mig termini

  • Valldoreix: 48 habitatges de lloguer protegit a Santjoanistes. S'entregaran el 2021.
  • La Floresta: 11 habitatges de lloguer protegit a la plaça de l'estació. S'entregaran el 2021.
  • Turó de Can Mates: 48 pisos de lloguer protegit al carrer de Benet Moixó. S'entregaran el 2012.
  • Pla del Vinyet: 90 pisos de lloguer protegit. S'entregaran el 2023.
     

A llarg termini

  • Can Cabassa: 120 pisos de lloguer protegit en aquest barri de Mira-sol. S'entregaran el 2024. L'Ajuntament ja va aturar un projecte de pisos de protecció oficial a Can Cabassa per l'oposició dels veïns el 2015, però des del govern afirmen que s'ha treballat perquè aquesta nova proposta tingui el seu suport.
     
  • Can Fontanals: 660 pisos de protecció oficial en aquesta àrea situada entre l'Hospital General i el Sant Cugat Centre Comercial, que encara està pendent d'urbanitzar. Can Fontanals és l'últim àmbit residencial de Sant Cugat pendent de construir. S'entregaran el 2027.
Més informació
 
Comentaris

Destaquem