Objectiu: construir un miler de pisos de lloguer protegit abans del 2030

Entre altres, es faran uns 600 pisos a la zona de Can Fontanals i uns 120 a Can Cabassa

L'Ajuntament de Sant Cugat invertirà deu milions d'euros en cinc anys per construir un miler de pisos de lloguer protegit, amb la voluntat d'anar-los entregant fins al 2027. "Demostra la voluntat política de resoldre, dins de les nostres possibilitats, la problemàtica de l'habitatge", ha afirmat el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet. Sant Cugat és de les ciutats de l'estat espanyol amb un preu del lloguer i de compra d'habitatge més elevat i això provoca l'expulsió d'alguns santcugatencs, tal com ve denunciant el Sindicat de Llogaters.

Aquesta aposta forma part del Pla d'Acció 2030 de l'empresa municipal Promusa. L'objectiu és que el 2030, Sant Cugat compti amb 1.857 habitatges de lloguer protegit que suposin el 5% del total de pisos del municipi. La Junta General de Promusa va aprovar el pla estratègic amb el suport dels representants del govern de PDeCAT-Demòcrates i el PSC; i els vots en contra de CUP-PC, Ciutadans, ERC-MES i ICV-EUiA per considerar-lo "poc ambiciós".

Damià Calvet s'ha mostrat esperançat que aquesta inversió permeti "impactar en el mercat" de l'habitatge a Sant Cugat i ajudi a contenir preus. Tot i això, ja avisa que "mai hi haurà prou habitatge protegit" i que "la problemàtica de l'habitatge continuarà", a Sant Cugat i a tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona en general. En canvi, el govern no es planteja regulacions del preu del mercat de lloguer al municipi.

Actualment, Sant Cugat compta amb 459 pisos de protecció oficial de lloguer, un 1,79% respecte al total de pisos de municipi. La voluntat és construir-ne 1.087 més fins al 2030. Al mateix temps, es destinaran 300.000 euros anuals per recuperar pisos de protecció oficial de venda per posar-los al mercat de lloguer. A més, es preveu que altres promotors públics o privats puguin fer 311 pisos més per completar l'oferta. El Ple Municipal d'aquest abril haurà d'aprovar la transferència de l'Ajuntament de deu milions d'euros en cinc anys (2018-2023) a Promusa per la construcció de tots els habitatges.

On aniran els pisos

Entre totes les promocions d'habitatge protegit de lloguer que es preveuen en el Pla d'Acció de Promusa, destaquen la construcció de 660 pisos a la zona de Can Fontanals i de 120 a Can Cabassa. Aquesta és la previsió de promocions d'habitatge públic de lloguer pels pròxims anys a Sant Cugat.

A curt termini

  • Rius i Taulet: 39 pisos de lloguer protegit per a la gent gran. S'entregaran aquest 2018.
  • Cases dels Mestres de la Floresta: Projecte de masoveria urbana que preveu lliurar aquest 2018 onze habitatges en règim de lloguer protegit per a joves. El projecte s'ha anat retrassant.
  • Turó de Can Mates: 60 de pisos de lloguer protegit al carrer Jeroni Pujades, que es preveuen entregar el 2020.

A mig termini

  • Valldoreix: 48 habitatges de lloguer protegit a Santjoanistes. S'entregaran el 2021.
  • La Floresta: 11 habitatges de lloguer protegit a la plaça de l'estació. S'entregaran el 2021.
  • Turó de Can Mates: 48 pisos de lloguer protegit al carrer de Benet Moixó. S'entregaran el 2012.
  • Pla del Vinyet: 90 pisos de lloguer protegit. S'entregaran el 2023.

A llarg termini

  • Can Cabassa: 120 pisos de lloguer protegit en aquest barri de Mira-sol. S'entregaran el 2024. L'Ajuntament ja va aturar un projecte de pisos de protecció oficial a Can Cabassa per l'oposició dels veïns el 2015, però des del govern afirmen que s'ha treballat perquè aquesta nova proposta tingui el seu suport.
  • Can Fontanals: 660 pisos de protecció oficial en aquesta àrea situada entre l'Hospital General i el Sant Cugat Centre Comercial, que encara està pendent d'urbanitzar. Can Fontanals és l'últim àmbit residencial de Sant Cugat pendent de construir. S'entregaran el 2027.

Concentració a Can Fontanals?

Una de les crítiques de l'oposició és la concentració de 600 pisos de protecció oficial en l'àmbit de Can Fontanals. Per Damià Calvet això no és cap problema: "Seran edificacions de qualitat, no una concentració d'edificis mal solucionats. Quan passeges pel Turó de Can Mates, ja costa distingir els pisos privats amb els de protecció".

D'altra banda, Damià Calvet ha recordat que "des del 2007 hi ha hagut una profunda crisi" que ha dificultat enormament la promoció d'habitatge públic i que, tot i això, han aconseguit tirar endavant promocions a Rius i Taulet i l'avinguda de Francesc Macià.

Finalment, el tinent d'alcalde d'Urbanisme també ha criticat les dificultats que posa l'estat espanyol per desenvolupar polítiques d'habitatge. En aquest sentit, ha explicat que tot i que Catalunya té les competències en aquesta matèria, és l'estat qui gestiona els diners i decideix alguns condicionants a través del Plan de Vivienda. "La dotació econòmica per Catalunya és pobra i insuficient", ha denunciat.

El compromís d'aportar deu milions d'euros en cinc anys es prendrà per escrit i en el ple municipal, però els projectes de promocions i terminis podran variar segons les circunstàncies; com per exemple que l'estat talli l'aixeta del finançament, hi hagi un relaxament del preu de l'habitatge...

Més informació
 
Comentaris

Destaquem