Solidaritat, inclusió i bàsquet al barri de Sant Francesc

Sports PTB i Espai Joäo Martí organitzen el III Torneig Solidari de Bàsquet Inclusiu

Dues associacions sense ànim de lucre, la santcugatenca Sports PTB i la barcelonina i mataronina Espai Joäo Martí, han organitzat aquest dissabte, 22 de maig, el III Torneig Solidari de Bàsquet Inclusiu. És la tercera vegada que Espai Joäo Martí proposa aquesta activitat, que busca la inclusió de qualsevol persona que hi vulgui participar, i la solidaritat amb col·lectius en risc d'exclusió social; i, des de fa dos anys, que s'organitza a la Zona Esportiva Municipal de Sant Francesc, en col·laboració amb Sports PTB. S'hi han inscrit 8 equips, que durant el matí han fet una lligueta, i després de dinar una fase eliminatòria.

Els diners recaptats durant la diada, oberta a la participació de tothom, seran destinats a finançar els diferents projectes de les dues associacions. El més destacat és la diversitat de participants, amb equips formats per persones de totes les edats, de diferents classes socials, diferents orígens, diferents alçades, algunes amb algun tipus de discapacitat, etc.

El torneig s'havia de celebrar a Barcelona el dia 1 de maig, però va ploure i es va haver d'ajornar. Per aquesta raó van decidir, l'organització, realitzar-lo de nou al mateix lloc que l'any anterior. Tot i que durant el matí el cel ha estat tapat, ha fet un dia calorós i agradable i finalment ha sortit el sol.

El preu d'inscripció és voluntari

La inscripció tenia un cost voluntari de 10 euros. Tot i així, l'import no era imprescindible per a la participació. Un mer preu orientatiu, que respon a l'objectiu que ningú es quedi a fora de poder participar en el torneig. Al ser solidari, amb la voluntat de voler jugar ja n'hi havia prou. 

La novetat d'aquest any és que hi havia un bar, on venien entrepans i begudes per a les participants.

Normativa del bàsquet inclusiu

Una de les variacions d'aquest torneig ha estat la modalitat de bàsquet inclusiu. L'equip de Sport PTB està format per persones de talla baixa o amb cadira de rodes. Per tal de poder competir contra els altres equips, s'ha jugat els seus partits amb les normes del bàsquet inclusiu.

 

1. No es poden fer taps

2. Els passes han de ser picats (han de botar a terra)

3. Els rebots han de picar a terra

4. La gent amb cadira de rodes no fa dobles

Espai Joäo Martí i el treball amb valors

Jugadores de l'equip de Sokanda, vingudes de Rocafonda (Mataró) FOTO: Haidy Blanch

L'Espai Joäo Martí és una associació sense ànim de lucre que treballa organitzant tallers de gestió d'emocions i de creixement personal, principalment adreçats a persones en risc d'exclusió social. Entre les activitats que proposen hi ha activitats d'estiu, un torneig solidari i inclusiu de voleibol, etc.

L'associació té quatre anys de vida, i de moment s'estan consolidant a Barcelona i a Mataró i bàsicament centren la seva tasca a la promoció de valors, esport i reforç educatiu. Des de l'associació han portat un equip infantil del barri de Rocafonda, a Mataró, que és un barri on el 90% de la població és migrant i amb pocs recursos. "És un barri que ha patit molt la crisi", comenta Ray Hendrasatya, president d'Espai Joäo Martí. Aquesta és la raó de la importància d'aquest tipus de tornejos.

"Ens ajuntem, hi ha voluntaris, amics, coneguts, han fet difusió... La finalitat del torneig és recollir diners per seguir tirant endavant aquests projectes," comenta Hendrasatya. Destaquen que la promoció d'aquest torneig es fa bàsicament boca-orella, amb persones que tenen interès amb aquests tipus d'activitats, i és important perquè amb les subvencions que reben no en tenen prou.

Per a les noies de l'equip, totes d'origen subsaharià, els diners recaptats seran molt importants, perquè d'aquesta manera podran seguir duent a terme les activitats d'educació en valors que fan a Mataró.

Sports PTB i l'esport per gent de talla baixa

Aquesta associació, fundada pel campió mundial de tennis taula de talla baixa, Joan Pahisa, busca promoure l'esport entre la gent d'aquest col·lectiu. "Les persones de talla dins del col·lectiu de la discapacitat estan una mica marginats, perquè hi ha molt pocs esports que puguin practicar a nivell de competició," explica Pahisa.

Ell ho sap per experiència, sent campió mundial de tennis taula, de natació i de bàdminton. Pahisa, d'un metre d'alçada, i santcugatenc de tota la vida, havia estat al Centre d'Alt Rendiment (CAR) i fins i tot va anar a competir al Mundial per a Persones de Talla Baixa. També lamenta que "hi ha molts estereotips socials" per a les persones de talla baixa. "Ningú se'n riu pel carrer d'algú que va amb cadira de rodes, però de la gent de talla baixa és bastant comú."

"I el què passa és que els pares acostumen a ser molt sobreprotectors," afirma, com a conseqüència de l'alt risc d'exclusió de persones de talla baixa. És per això que Pahisa va "decidir fer una associació per promoure l'esport a tots els nivells, des d'esport escolar, d'oci, de competició," per a persones de talla baixa.

La seva activitat principal és organitzar tornejos inclusius, en col·laboració amb altres associacions i clubs esportius. La gràcia d'aquests tornejos és que hi pot participar tothom. "La jornada està anant molt bé," comenta, sempre animat, Pahisa; "és molt divertit. Hi ha gent que és el primer cop que juguen a bàsquet, i hi ha gent que ja en sap. La gràcia és que és un ambient molt festiu, molt familiar". La següent aventura d'Sports PTB serà el 4 de juny, que organitzaran un torneig multiesportiu inclusiu amb el Club Mirasol, on hi haurà tennis taula i futbol, entre altres esports.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem